texting 1999275 1280

Vad kan Ungdomar göra på Fritiden?

Om du känner några tonåringar i ditt liv kanske du undrar vilken typ av aktiviteter de gillar att hålla på med på fritiden. Du kanske tänker tillbaka på vad du gillade att göra förr i tiden, men saker har förändrats!

Nu lever tonåringar mycket annorlunda liv än vad föräldrar kan ha gjort på 70- eller 80-talet. Så, vad är det för aktiviteter som tonåringar skulle vilja ägna sig åt på fritiden nu?

Vi måste säga, även om vissa saker är väldigt olika, finns det vissa saker som inte har förändrats alls! Tonåringar är fortfarande, för det mesta, mystiska och notoriskt svåra att komma vidare med, men de älskar fortfarande många av klassikerna.

Vilka aktiviteter gillar tonåringar att göra?

Tänk tillbaka på dina dagar som tonåring – vad ägnade du din fritid åt? Var det sport, musik eller något annat?

Oavsett vad du gillar kan du garantera att åtminstone några tonåringar älskar det! Kanske det du älskade har utvecklats till något fräscht och nytt – vem vet?

Varje tonåring är olika

Det är omöjligt att säga vad varje tonåring gillar att göra, för alla är olika! Vissa tonåringar kanske älskar de ”klassiska” tonårssakerna, medan andra inte kommer att gilla det där alls. Den här listan är bara för att ge dig några idéer om saker som tonåringar skulle vilja göra.

Spela tv-spel

Kommer videospel någonsin inte att bli populära bland tonåringar? Allt från Call of Duty till Skyrim, eller till och med Sims och World of Warcraft – det finns så många videospel där ute för barn att njuta av beroende på deras intressen.

Inte bara det, men nu finns det valet av PC-spel, PlayStation, XBox, Nintendo och så mycket mer som är mer lättillgängligt. Det är en helt ny värld!

Titta på filmer och tv-program

Alla älskar att titta på filmer och tv-program. Kanske gillar vissa tonåringar att se om The Vampire Diaries om och om igen, medan andra föredrar att se andra spännande serier.

Du kan slå vad om att tonåringar kommer att ha en serie eller film som de absolut älskar

Vandra

Att vandra är ett bra sätt att träna, njuta av naturen och komma bort från livet en stund. Det är en populär hobby bland många äldre tonåringar!

Kodning

Vissa tonåringar älskar kodning – vi slår vad om att du kände någon som älskade allt som var tekniskt förr i tiden, eller hur? Kodning kan dock vara så mycket mer nu, och med kunskap om kodning kan du skapa vad du vill.

Det är fullt möjligt att många smarta tonåringar fortfarande älskar att få sina hjärnor att arbeta med lite kodning.

Sport

Sporter kommer alltid att ha en plats i många tonåringars hjärtan, oavsett om de lever på 80-talet eller 2020-talet. Många tonåringar älskar att idrotta, även om det bara är slentrianmässigt utanför skolan.

Du kan förvänta dig att unga människor tycker om att kasta ringar eller öva på att kasta, oavsett era.

Skapa konst

Tonåringar älskar fortfarande att skapa konst. Att skapa konst kan dock betyda allt från skiss till otroligt detaljerade målningar och digitala verk. Konst kan till och med vara något helt annat, som keramik, makramé eller något annat kreativt och roligt att göra.

Spela instrument

Musik kommer alltid att vara populärt, och många tonåringar älskar att spela musik. Vissa kanske är i band i skolan, eller så har de ett eget band! Kanske gillar de bara att spela instrument på egen hand i bekvämligheten av sina egna hem.

Gå ut

Vandring, en cykeltur eller bara en lång promenad genom naturen är alla stärkande för våra sinnen och hälsosamma för våra kroppar. Ladda ner några kartor och ge dig ut till någonstans där du aldrig har varit. Tonåringar kan återställa sig genom att komma ut bland träden och träna.

Skapa konst

För många tonåringar börjar och slutar deras konstupplevelse i en konstklass på mellanstadiet. Men att göra konst för skojs skull, oavsett om det är att måla, krita, rita, arbeta med lera, metall eller trä, kan vara ett underbart kreativt utlopp. Se på Pinterest hur man smälter gamla kritor. Eller skaffa bara en målarbok för vuxna och färgpennor.

Fritid och aktiviteter med dig

Att spendera ledig tid tillsammans är ett bra sätt att hålla kontakten med ditt tonårsbarn.
Att göra något en-mot-en med föräldrar kan vara en njutning för ditt barn. Du kan gå på en film eller konsert, laga en måltid tillsammans, titta igenom familjefoton eller arbeta med ett projekt som att renovera ditt barns rum. Det beror bara på vad som intresserar dig och ditt barn.
Dessa aktiviteter kanske inte sker spontant. Du kan behöva diskutera idéer med ditt barn och planera att spendera lite tid tillsammans.
Om det är något nytt att spendera ledig tid med dig, kan ditt barn behöva lite uppmuntran innan hon är sugen. Om detta är ett problem kan du också överväga att bjuda in en eller två av ditt barns vänner.
Om ni tillbringar tid tillsammans tillräckligt ofta kommer ditt barn förmodligen att bygga upp mer entusiasm, så fortsätt att försöka. Du kan behöva prova en rad aktiviteter innan du hittar en som ni båda gillar.

Med hela familjen

Om du har tonåringar och yngre barn kan du ha ett familjemöte för att brainstorma aktiviteter att njuta av som familj. Ni kan göra ett par listor – aktiviteter att göra tillsammans och aktiviteter som bara några av er kommer att göra.
Några aktiviteter som hela familjen kan göra kan vara:
 • titta på en familjevänlig film
 • har en picknick
 • leka en favoritlek eller aktivitet i en lokal park, som fotboll eller frisbee
 • planerar en speciell måltid där alla föreslår en maträtt
 • planera en semester
 • ta en cykeltur.

Sätt du kan göra din tonårings fritid produktiv

Att använda din tonårings fritid är viktigt av flera anledningar. För det första kan det hjälpa till att hålla dem borta från problem.

Dessutom kan det hjälpa dem att lära sig nya saker och utveckla nya färdigheter. Slutligen kan det hjälpa dem att bygga meningsfulla relationer med andra. Det finns många sätt att göra din tonårings fritid produktiv, och följande är bara några exempel.

Som tonåring kan det vara svårt att få tag på fritiden. Det finns ofta inte mycket tid över för något annat mellan skolan, fritidsaktiviteter och umgänge. Men bara för att din tonåring inte har mycket stillestånd betyder det inte att de inte kan vara produktiva. Det finns massor av saker de kan göra för att få ut det mesta av sin fritid. Här är några idéer för att komma igång.

 • Hjälp dem att hitta en hobby eller ett intresse de kan fokusera på utanför skolarbetet och andra skyldigheter. Det kan vara att spela ett musikinstrument, måla eller lära sig ett nytt språk.
 • Uppmuntra dem att engagera sig i volontärarbete eller samhällstjänstprojekt.

Du kanske också gillar

 • Är det Viktigt att ha Fritid? Vad du bör Veta!

 • Kan Barn Lyfta Vikter?

 • Vad är en Aktiv Fritid?

 • Hur Får man Barn att Träna?