children 2178857 1280

Hur Får man Barn att Träna?

När ska barn börja träna? Och vad är det bästa sättet att få barn att intressera sig för träning? Detta är en vanlig fråga som föräldrar har när de förstår alla fördelar med träning i allmänhet.

Styrketräning är en viktig del av en träningsplan för alla åldrar, men ibland finns det farhågor om huruvida viktlyftning kan hämma tillväxten eller inte.

Du kan hjälpa dina barn eller andra barn du tar hand om att vara aktiva. Barn vars föräldrar eller vårdnadshavare är aktiva har mer än 5 gånger så stor sannolikhet att förbli aktiva.

Familjer spelar en viktig roll i:

 • minska risken för barnfetma
 • minska risken för att barn utvecklar kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar
 • hjälpa barn att bygga starka muskler, friska ben, smidighet och koordination
 • förbättra barns självkänsla, humör, energi och sömnmönster

Hur mycket fysisk aktivitet barn behöver

Barn måste vara aktiva varje dag. All aktivitet, oavsett hur kort, räknas – oavsett om det är organiserad sport eller aktiv lek hemma.

 • Sikta på en måttlig till kraftig nivå, i minst 60 minuter varje dag.
 • Måttlig aktivitet är när andningen och pulsen ökar, men ett samtal är fortfarande möjligt.
 • Kraftig aktivitet är när andningen blir tung, pulsen blir snabbare och det är svårt att hålla igång en konversation.

Fitness för olika åldersgrupper

Barn lär sig mer fysiska färdigheter under sina första 6 år än vid någon annan tidpunkt i livet. Dessa kallas grundläggande eller grundläggande rörelseförmåga. De är byggstenarna för livslång aktivitet.

Bebisar och fysisk aktivitet

Det är lika viktigt för spädbarn att vara aktiva som det är för småbarn och äldre barn.

Ditt barn behöver massor av möjligheter till fri rörlighet i en övervakad och vårdande lekmiljö. Begränsa ditt barns inaktivitet, till exempel att sitta i en bilbarnstol, till högst en timme om dagen förutom när de sover.

Innan ditt barn börjar krypa:

 • uppmuntra dem att vara aktiva genom att sträcka sig, rulla, dra, trycka och lära sig att röra huvud, armar, ben och kropp
 • lek på en golvmatta med ditt barn
 • lägga en leksak precis utanför deras räckhåll, så de måste anstränga sig extra för att sträcka sig och sträcka sig efter den
 • lägg ditt barn på magen en kort stund varje dag så att barnet kan sträcka ut och utveckla sina muskler

Småbarn och fysisk aktivitet

Aktivera ditt barn varje dag i minst 3 timmar, fördelat över dagen. Små barn är naturligt aktiva och är i allmänhet alltid i rörelse.

Omfattar:

 • lätta aktiviteter, som byggstenar eller lek på golvet
 • mer kraftfulla aktiviteter som löpning och hoppning
 • bollaktiviteter som att sparka, fånga och kasta
 • musik och actionlåtar
 • jaktspel
 • copycat-aktiviteter som hoppa, hoppa, hoppa
 • Vila och tupplur mellan aktiv lek är också viktigt. Aktiviteter som att rita och lägga pussel bidrar till ditt barns övergripande utveckling.

Först och främst är det helt säkert för barn att lyfta vikter utan rädsla för hämmad tillväxt eller skada. Så länge träningsplanen de följer är förnuftigt utformad av en professionell, så kan barn med glädje träna (inklusive styrketräning) utan oro och skörda alla fördelar. Men vilka är fördelarna med att träna när du är ung? Varför skulle barn vilja börja träna till att börja med?

CDC rekommenderar att barn mellan 6 och 17 år får 60 minuters aktivitet varje dag, och av goda skäl.

Barn kan uppleva mycket av samma allmänna fördelar som människor i alla åldrar kan uppleva: förbättrad styrka, bättre balans och koordination, ökad bentäthet, friskare hjärta, bättre kroppssammansättning och minskad risk och svårighetsgrad för skador för att nämna några av de förmåner. En av de mer uppenbara fördelarna för ungdomar inom sport är förbättrade sportprestationer när deras programmering utanför planen är utformad för att förbättra deras prestation på planen.

En stor underskattad fördel är bättre akademisk prestation. De positiva banden mellan träning (särskilt kardiovaskulär träning) och förbättringar av uppmärksamhet och minne är många.

Ytterligare stora fördelar för en ung motionär är förbättrad självkänsla, en hälsosammare kroppsuppfattning och etablerar vanan att träna. Detta gör det lättare att behålla sin hälsa när de mognar till vuxen ålder. Det finns många goda vanor som barn kan lära sig i gymmet, förutsatt att de får verktygen för att lära sig målsättning och självförtroende.

Så varför skulle barn vilja börja träna? Föga förvånande är det ofta kopplat till fördelarna som kommer från att träna i allmänhet. Barn kanske vill bli bättre på sport, de kanske börjar oroa sig för sin hälsa eller sin kroppsuppfattning, eller så kanske de bara tror att det kommer att hjälpa dem att få mer självförtroende.

Oavsett den exakta orsaken är det viktigt att stödja barn när de själva bestämmer sig för att börja göra hälsosammare val. Det stödet kan se ut som professionell vägledning från en tränare kring korrekt form och programmering som är specifik för deras mål. Lyckligtvis, om ditt barn redan gillar att leka utomhus eller deltar i sport, kan de kanske redan vara nära den rekommenderade mängden aktivitet, om de inte redan är där.

Det skulle vara försumligt att påpeka att inte alla barn kommer att tycka att tanken på att träna är tilltalande. Som vuxna är vissa barn inte motiverade att idrotta eller börja lyfta vikter för sakens skull. Det kan vara klokt att vara försiktig när du uppmuntrar barn att börja träna om de inte gillar att träna.

Här är några viktiga tips att fokusera på när du inspirerar barn att röra på sig mer och vara aktiva.

Ge exempel. Om du inte är aktiv kommer det att bli svårt att övertyga dina barn att de borde börja. Genom att göra hälsosamma val själv modellerar du det goda beteendet som du vill ha av de du bryr dig mest om. Överväg att inkludera dina barn i dina träningspass och göra det till en familjeangelägenhet.

Var villig att prova många olika saker tills du hittar något de gillar. När barnen blir äldre och/eller mer engagerade i sport är det lättare att få dem med på konventionell styrketräning. När barn är yngre kan det vara svårare att få dem på en styrketräningsrutin så du måste prova sport och andra fysiska aktiviteter. Det är värt att nämna att inte alla barn kommer att bry sig om traditionella sporter. Dessutom kommer inte alla långa barn att gilla basket, och inte alla små barn kommer att gilla gymnastik, och det är OK. Poängen är att vara villig att experimentera med en mängd olika aktiviteter tills du hittar det som klickar. När du väl har utvecklat en passion kan det vara mer naturligt att hålla fast vid programmering för att förbättra prestanda.

När ditt barn hittar något de är intresserade av, stödja den aktiviteten. Uppmuntra dem att ägna sig åt vad de än väljer och hitta sätt att bli mer involverade i denna aktivitet. Stöd dem genom att hjälpa dem att hitta möjligheter att förbättra sig och göra framsteg.

Börja smått och oroa dig inte för att det ska bli perfekt vid första försöket. I likhet med hur vi tränar vuxna börjar vi med små, stegvisa förändringar tills vi kommer dit vi vill vara. Barn behöver inte maxa på vikter eller göra alltför komplexa övningar. När det kommer till sport kanske de inte fångar varje boll, men de kan lära sig att ha kul samtidigt som de lär sig av sina misstag. Det kanske låter klyschigt, men du måste gå innan du kan springa.

Motivera ditt barn

Tips för att uppmuntra till aktivitet hos barn

 • Träna själv – barn lär sig genom exempel och är 5 gånger mer benägna att vara aktiva om deras föräldrar är det.
 • Välj rätt aktiviteter för ditt barns ålder – om du inte gör det kan ditt barn bli uttråkad eller frustrerad.
 • Håll fokus på att ha roligt – barn vill inte göra något de inte tycker om.
 • Spela aktiva spel med dina barn – som bolllekar, hoppa, springa spel.

Du kanske också gillar

 • Är det Viktigt att ha Fritid? Vad du bör Veta!

 • Kan Barn Lyfta Vikter?

 • Vad kan Ungdomar göra på Fritiden?

 • Vad är en Aktiv Fritid?