airbus 4454338 1280

Hur Påverkas Kroppen av att Flyga?

Det borde inte komma som någon överraskning att resa i 900 km i timmen i ett flygplan som flyger på en höjd på flera tusen meter har en intensiv effekt på din kropp.

Även med tryckkabiner och ett flygplans miljökontroller och säkerhetsåtgärder kvarstår faktum att människokroppen inte nödvändigtvis var byggd för att flyga. Vi tar en titt på några av de sätt som flygning kan påverka din kropp och, där vi kan, visar hur du bäst kan motverka dessa effekter.

Blod samlas i dina ben och fötter

Många erfarna resenärer kommer att känna detta. Att sitta i långa intervaller innebär att blodet står stilla i dina ben och fötter, vilket orsakar svullnad och kan till och med leda till blodproppar. Det bästa sättet att bekämpa detta är att hålla dina ben och fötter i rörelse – vare sig det är genom att gå eller bara sträcka dem var 15:e minut eller så.

Flyger från väst till öst

Visste du att effekterna av jetlag på din hjärna är värre när du flyger över två eller flera tidszoner, och att din kropp reagerar sämre när du flyger från väster mot öster eller tvärtom? Våra kroppar föredrar ett 25-timmarsschema, så att flyga från öst till väst ökar mängden dagsljus under en flygning, vilket gör återhämtningen från jetlag lite lättare. Tyvärr finns det ingen enkel lösning för den här, såvida du naturligtvis inte vill flyga från öst till väst varje gång du reser.

Att flyga tröttar ut dig

Bristen på syre på ett flygplan kan få dig att känna dig trött eftersom kabinerna bara är trycksatta för att efterlikna en höjd på 2000 m (ungefär). På denna höjd absorberar din kropp mindre syre, vilket kan göra dig yr och sömnig. Att dricka mycket vatten hjälper din kropp att absorbera så mycket syre som den kan vid det trycket.

Att flyga gör dig gasig

När planet stiger och kabintrycket sjunker, expanderar gasen inuti dina tarmar, vilket kan orsaka smärtsam uppblåsthet och pruttar. Gas kan också fastna i dina öron och orsaka otäck öronvärk. Det kan också leta sig in i dina tandfyllningar eller områden med karies, vilket kan leda till fruktansvärd tandvärk.

Att svälja eller tvinga fram en gäspning kan hjälpa dina öron, liksom att suga på en klubba eller tugga tuggummi. Eller så kan du prova att hålla för näsan och blåsa, vilket kan göra att öronen återgår till normalt tryck.

Torr flygplansluft = Uttorkning

Att hålla sig hydrerad på en lång flygning är en allvarlig utmaning. Den återcirkulerade luften på ett flygplan är torr och ständigt i rörelse. Du kan lätt förlora ett kilo vatten genom andning och svett under loppet av en 5 timmars flygresa.

Drick mycket vatten före, under och efter din flygning. Om du planerar att sova på flyget och därför inte kommer att kunna återfukta konstant rekommenderar jag hyperhydrering.

Uttorkade slemhinnor

Dina slemhinnor i näsan, bihålorna och matstrupen (och de nyttiga bakterierna som bebor dessa membran) är effektivt en förlängning av ditt immunförsvar och är din första försvarslinje mot luftburna virus och bakterier.

Vissa mikrobiologer uppskattar att vår mikrobiom utgör någonstans runt 80 % av vår totala immunfunktion. Flygplansluft härjar dessa membran, torkar ut dem och spricker dem, vilket ger luftburna patogener en fri väg in i blodomloppet.

En liten nässprayflaska med saltlösning är en permanent del av mitt resepaket. När jag är i luften använder jag detta för att återfukta mina sinusmembran en gång var eller varannan timme. Om jag planerar att sova på flyget kommer jag att bära en lätt nackdamask över näsan och munnen för att minimera uttorkningen av mina hinnor. Att kombinera detta med en sovande ögonmask och en nackkudde får mig ibland några konstiga blickar när jag vaknar, men det är väl värt det när du kommer med intakta slemhinnor.

Andas sjukdomsfylld luft

Att vara instängd i ett stålrör som återcirkulerar luft från några hundra främlingar garanterar ganska mycket att du kommer att utsättas för höga nivåer av luftburna patogener.

Minska inte ditt immunförsvar så att det blir svagare än vad det redan är. Att ta bort alkohol under flygning är uppenbart, men det större problemet är ofta de saker som människor använder för att somna under flygningen. Alkohol, valium och andra bensodiazepiner används ofta för att inducera sömn på långa flygresor. Naturligtvis är de ganska bra på detta, men de undertrycker också starkt immunförsvaret i processen. Inte värt det, särskilt när bättre verktyg finns tillgängliga.

Din hud torkar ut

Din hud är bäst när luftfuktigheten i luften är mellan 40 och 70 procent. På ett flygplan ligger luftfuktigheten på cirka 20 procent – ​​och som ett resultat blir din hud torrare.

Även om det skulle vara vettigt att använda en fuktighetskräm för att bekämpa dessa omständigheter, När det inte finns något vatten i luften, fungerar fuktighetskrämer inte lika bra eftersom det inte finns något att ta tag i. Vår rekommendation är därmed att välja produkter som innehåller hyaluronsyra.

Ditt ansikte blir uppblåst efter flygningen

Vattenretention – även känd som uppblåsthet – dyker upp i områden förutom buken. Tyvärr, intag av salt mat i kombination med en generell brist på rörelse gör att ditt ansikte också sväller. Att gå runt din nya destination en liten stund bör tömma denna ansiktsvätska.

Du är mer benägen att bli sjuk

På ett flygplan finns det ingenstans att fly och ingenstans att gömma sig, särskilt när det kommer till bakterier. När Today genomförde ett längdexperiment 2014 fann de att bakterierna som är ansvariga för förkylning, influensa, E. coli, listeria och MRSA alla fanns på flygplatser och på flygplan.

Dessutom, om någon i din närhet är sjuk, har du 80 procents risk att få vad de än har, enligt en studie från 2018 ledd av forskare från Emory University och Georgia Tech. Inte det bästa sättet att börja en semester!

Ditt huvud gör ont

Huvudvärk när man flyger är en vanlig företeelse. Detta beror på att det finns minskat syre i den cirkulerande luften på ett flygplan – och utan tillräcklig syretillförsel kan hjärnan inte fungera korrekt. Andra saker som uttorkning och sittande under långa perioder kan också bidra till denna resehuvudvärk.

Lock för öronen

Om du någon gång har flugit någonstans har du redan upplevt den obehagliga sensation som uppstår när ett plan lyfter och landar. Detta smärtsamma knallande – känt som flygplansöra – inträffar när lufttrycket i omgivningen skiljer sig från lufttrycket i mellanörat.

Lufttrycket ändras snabbt när du stiger upp i luften eller går ner på land igen. Tack och lov bör tuggummi eller gäspningar effektivt motverka effekterna av höjdförändringen och återställa dina öron till det normala.

Din andetag blir illaluktande

Uppe i luften saktar vår salivproduktion ner och skapar därigenom en grogrund för bakterier i munnen. Och nyhetsflash: Bakterier stinker. Dessutom hjälper det inte att de flesta av oss inte precis håller fast vid våra dietplaner när resor är inblandade. Tyvärr bidrar den sockerhaltiga maten vi konsumerar på semestern bara till halitosis.

Om du vill att din andedräkt ska vara mintfri när du landar, håll dig hydrerad och välj hälsosam mat – eller packa en tandborste i resestorlek i handbagaget.

Din tolerans för alkohol sjunker

Tack vare det låga trycket och bristen på luftfuktighet i kabinen räcker bara några drinkar långt på ett flygplan. Du kanske kan dricka alla under bordet när du är på plan mark, men upp i luften, tänk två gånger på den där andra vodkaläsken om du inte vill hamna obehagligt berusad.

Du kanske också gillar

  • Melanotan: En Ny Dimension av Resor och Livsstil

  • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

  • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

  • Vad ska man Packa i Handbagaget?