people 2567915 1280

Hur mycket Fritid Behöver Man?

Låt mig fråga dig en fråga. Hur mycket fritid önskar du att du hade?

Är svaret ”mer än jag har nu”? eller ”Allt såklart!”?

Det finns en perfekt mängd för fritid. Och det är faktiskt inte ”hela tiden”. Flera studier har studerat detta och funnit att många behöver mer fritid. Samtidigt blir vi bara lyckligare att ha mer fritid upp till en viss punk. Låt oss titta närmare på detta.

För lite fritid

Det är på modet att vara upptagen idag. Så mycket att folk skryter om att de inte har någon fritid. Men studier visar att brist på fritid leder till tidsstress och en nedgång i subjektivt välbefinnande. Denna effekt verkar uppstå vid mindre än två timmars ledig tid på dagen.

För mycket fritid

I andra änden av spektrumet finns de som har för mycket tid på sig. Även om personer som har mer ledig tid i allmänhet rapporterade att de mådde bättre än de med liten eller ingen fritid, höll den effekten bara i sig cirka fem till sex timmar om dagen. Efter det sjönk välmåendebidraget till under de som inte hade fritid.

Fritidens perfekta mängt

Även om det är problematiskt att ha för lite fritid är det inte nödvändigtvis bättre att ha mer. Vi vill verkligen veta vad som är den idealiska mängden ledig tid på dagen för maximalt välbefinnande – den perfekta balansen mellan att vara produktiv och avslappnad, den svettas på fritiden.

Och även om studierna inte ger en tydlig rekommendation, verkar det som att den perfekta punkten uppstår runt två till tre timmar om dagen. Mindre tid ger tidsstress och känslan av att vara förhastad, medan mer tid kan resultera i den typ av sjukdomskänsla som drabbar min familj.

Produktiv fritid

Den verkliga lärdomen från forskning är att hur mycket fritid kanske inte är lika viktigt som hur du använder den lediga tiden. I en av studie bad forskarna deltagarna att föreställa sig hur de skulle spendera 3,5 till 7 timmars fritid. Respondenterna angav att de skulle må bättre om de spenderade den tiden på produktiva aktiviteter som att träna, lära sig en ny färdighet eller göra hemförbättringar än att göra improduktiva aktiviteter som att titta på tv.

Naturligtvis är det subjektivt vad som känns produktivt. Att titta på tv kan kännas produktivt om du tittar på en dokumentär. Det viktiga kanske inte är vad du gör, utan att vad det än är känns produktivt för dig.

Tid väl bortkastad

Samtidigt, underskatta inte värdet av att medvetet inte göra någonting. Jag har försökt schemalägga tid för att koppla av och låta tankarna vandra, vilket har visat sig vara en lärorik upplevelse.

Det har gjort det möjligt för mig att lära känna mig själv och hur mitt sinne fungerar. Det kan vara en stor källa till kreativitet och kan visa sig vara ett produktivt sätt att hitta nya lösningar på irriterande gamla problem. Det är kontraintuitivt, men att göra ingenting kan visa sig vara slöseri med tid på ett produktivt sätt.

Det kommer ett ögonblick i din dag när du tänker på de uppgifter du står inför, hemma eller på jobbet, kontra den lediga tiden du har kvar. I detta ögonblick kan du stressa upp eller låta en känsla av förtvivlan övervinna dig. Men en ny studie har visat att din arbetsbelastning faktiskt kan vara bra för dig.

Enligt studien kommer för mycket fritid inte att göra dig lyckligare.

I en studie analyserade forskare data från två storskaliga undersökningar om hur människor i Amerika spenderar sin tid. Tillsammans hade undersökningarna mer än 35 000 svarande. Forskare fann att personer med mer fritid vanligtvis har högre nivåer av subjektivt välbefinnande, men bara upp till en viss punkt.

Människor som hade upp till två lediga timmar om dagen rapporterade i allmänhet att de mådde bättre än de som hade mindre tid. Men personer som hade fem timmar eller mer ledigt om dagen brukar säga att de mådde sämre.

I slutändan är i genomsnitt två till tre timmar om dagen förmodligen den idealiska mängden ledig tid för att möta en persons behov.

De flesta har för lite fritid, men för mycket fritid är inte alltid bättre.

Tid är viktigt, men det är också hur du fyller den.

Utöver undersökningsanalysen genomförde forskarna även några mindre onlineexperiment.

Studiedeltagarna ombads att föreställa sig att de tillbringade denna tid i ”produktiva” aktiviteter (som fysisk aktivitet) eller att föreställa sig att de gjorde ”icke-produktiva” aktiviteter (som att titta på tv). Studiedeltagarna trodde att deras välbefinnande skulle skadas om de hade mycket fritid under dagen endast om de inte aktivt engagerade sig i en aktivitet.

Hur människor spenderar sin fritid är med andra ord viktigt, men vad som känns ”produktivt” beror på varje person.

Om att se två timmar av ’Real Housewives’ på din fritid ökar din lycka, bör du göra det. Poängen med allt detta är egenvård, inte skam.

I de fall där människor befinner sig med överdrivet mycket tid, efter att de gått i pension eller lämnat jobbet, visar resultaten att dessa människor kommer att dra nytta av att spendera sin nya, ökade fritid med ett syfte.

Du kanske också gillar

  • Är det Viktigt att ha Fritid? Vad du bör Veta!

  • Kan Barn Lyfta Vikter?

  • Vad kan Ungdomar göra på Fritiden?

  • Vad är en Aktiv Fritid?