moscow 3227572 1280

Är det Farligare att Flyga på Natten?

Har du någonsin varit på ett nattflyg? Om du är en frekvent flygare är chansen stor att du har det.

För passageraren är inte mycket annorlunda. På dagen är du vaken. Du kanske pratar med din familj, äter ett mellanmål eller tittar på en film. På natten sover du.

Men hur är det med piloter? Du kanske undrar: Behöver de vara piggare på natten? Hur navigerar piloter i mörkret? Är det farligt att flyga på natten?

Kort sagt, att flyga på natten är inte farligt. Det innebär några fler risker än att flyga under dagen, men det är rutinmässiga risker för piloter. I själva verket använder piloter samma radar och navigationssystem för att flyga planet på natten kontra dagen. Så natt- eller dagflyg är otroligt säkert.

Du kanske undrar: kräver nattflyg någon specifik träning? Svaret är ja. Det finns specifika krav för nattflyg som varje pilot måste uppfylla innan de flyger passagerare. Du kanske har mer erfarna piloter eller mindre erfarna piloter. Men alla kommer att gå igenom samma utbildning innan de kan flyga på natten.

Nybörjarpiloter måste genomföra starter och landningar på natten, samt nattnavigering runt flygplatsen före landning. Varje pilot har en flyglärare som godkänner dem för nattflyg om de klarar sina test.

Eftersom piloter inte kan se himlen måste de lita på instrument när de flyger på natten. De måste ägna stor uppmärksamhet åt flera områden. Att bibehålla höjden, upptäcka och undvika hinder eller andra flygplan, lokalisera flygplatser och hantera turbulens är några av de viktiga aspekterna av nattflyg.

Är det farligare att flyga på natten än att flyga på dagen?

Nattolyckor är mer dödliga än dagsolyckor, men de flesta inträffar under dagen. Så, tekniskt sett, baserat på dödsfall, är nattflyg farligare. Men låt inte detta skramla dig. Verktygen som dagens piloter använder för att navigera och säkerställa en säker flygning borde göra dig lugn. Piloter behöver inte se för att navigera. För att inte tala om att det inte är lika mycket trafik på natten och vinden är vanligtvis svag.

Jämför flygning med en vanlig aktivitet som att köra bil. Att köra på natten är otroligt farligt – ungefär hälften av trafikdöden inträffar på natten. Chansen är stor att du kör på natten hela tiden. Att flyga har inte i närheten av denna skillnad mellan dag och natt, och det är mycket säkrare än att köra bil.

Är det svårare att flyga ett plan på natten?

Piloter med mindre erfarenhet av flygning på natten kommer att ha svårt att flyga på natten vid starten. Men när de väl vänjer sig vid att flyga på natten, kommer det att bli en vana. Erfarna piloter ser nattflyg som rutin. Det innebär en hel del justeringar från pilotens sida, men piloten kommer att vara väl förberedd tack vare hans omfattande nattträning.

Här är några saker som piloter måste vara försiktiga med när de flyger på natten. När piloter flyger passagerare är de fullt medvetna om alla dessa hinder tack vare deras omfattande utbildning.

Piloter måste lita på sina instrument

Medan piloter kan bekräfta vad deras instrument läser på dagen genom att titta ut, är det inte sant på natten. Piloter måste undertrycka all sin ”magkänsla” om vad de ser och dämpa alla tvivel de har i sina instrument. Flygnavigeringsinstrument är kraftigt testade och inspekterade innan flygplan kan ta sig till skyarna. Så piloter måste lita på det och lita på sina instrument när de inte har andra sätt att bekräfta vad de ser.

Bortom dygnsrytmer kan det till en början vara ansträngande att anpassa sig till nattflyg

Mellan ansträngda ögon, att helt lita på instrument och justera sömnrytmer, kan en pilot känna mycket stress och påfrestningar när de börjar träna nattflyg. Det kan till och med kännas som en helt annan uppgift jämfört med dagsflygning. Men med tiden kommer piloterna att anpassa sig. Var bara beredd på att ha några svåra flygningar att starta innan saker och ting börjar fungera smidigt.

Fördelar med nattflyg

Mindre turbulens tack vare lugna vindar

Vinden tenderar att avta under natten. Detta minskar turbulensen för passagerarna och gör flygningen lite lättare för piloten. Naturligtvis, som du säkert har sett i filmer, kan den ”mörka och stormiga natten” hända. Men detta är ganska sällsynt. Före avresan vet piloterna exakt vilka väderförhållanden som kommer att vara.

De kommer att ha en rutt planerad som undviker hårt väder för att hålla passagerarna säkra. Det är möjligt att vädret kan förändras, men i så fall kommunicerar piloter med flygledningen. De kommer antingen att ändra sin rutt i realtid eller noggrant navigera genom det tuffa vädret.

Mindre flygtrafik

Den mesta flygtrafiken sker under dagen, så nätterna kommer att vara ganska lugna. Mindre flygtrafik innebär färre objekt på radarn att oroa sig för vilket gör flygningen mycket lättare. Dessutom kan flygledningen planera en snabb rutt. De behöver inte redogöra för vägen för dussintals andra plan.

Fin utsikt över stadssilhuetter och stadsljus

Som pilot kanske man inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt landskapet. Man måste ju flyga. Men faktum är att det mesta av navigeringen görs med instrument. Så du kommer att kunna njuta av nattvyerna då och då.

Nattflygningsrisker

Kan inte lita på visuella signaler

Tyvärr kan piloten inte använda tekniker de använder för att flyga dagtid. En av de mest uppenbara är visuella signaler. Under dagen kan de se. Men på natten måste piloter lita på sina navigationsinstrument och kommunikation från flygledningen.

Även om detta kan verka riskabelt till en början, kommer piloter att växa till att lita på navigationssystemen när de får mer erfarenhet.

Mindre energisk eftersom de måste hålla sig vakna hela natten

Det kanske inte verkar som en stor grej, men att gå från att vara vaken hela dagen till att vara vaken hela natten är en enorm förändring. Inte bara måste piloter flyga planet, utan det är också viktigt att vara uppmärksam och medveten. Dessutom, bara för att göra passagerarna till mods, vill de inte låta slöa eller trötta över porttelefonerna. Det skulle inte vara alltför betryggande som passagerare!

Väderradarn kan inte upptäcka moln – och det kan inte piloten heller eftersom det är natt.

På natten är det mycket troligt att piloter vandrar in i tjocka moln utan att veta om det. Detta är inte farligt, men det kommer att resultera i ytterligare turbulens. Väderradarn upptäcker nederbörd, inte bara moln. Så det är därför piloten oväntat kan vandra in i hårdare väder.

Är det bra att flyga på natten?

Nattflyg kan vara otroligt smidiga och trevliga. Det blåser ofta mindre så du får mindre turbulens. Även flygtrafikledning kommer sannolikt att kunna kartlägga en snabb rutt eftersom det inte finns mycket flygtrafik att undvika på natten.

Flygplatser är mindre upptagna på natten så du kommer förmodligen att ha en smidig tid genom flygplatssäkerhet och ombordstigning på planet. Detsamma gäller för att anlända till din destination på natten.

Hur flyger piloter flygplan på natten?

Flygplan har flera olika navigationssystem som piloter litar på för att flyga flygplan på natten. Det kan bli komplicerat, men kort sagt, flygplan använder radarnavigering. Så de kan se föremål på sin radar och undvika dem i enlighet därmed. De har även väderradar som känner av nederbörd. Flygplan använder satelliter för att navigera (som GPS-navigering för bilar) till sin destination.

Hur sent kan ett plan lyfta?

De flesta större flygplatser lyfter och landar 24/7. Detta är särskilt troligt på internationella flygplatser eftersom människor flyger över landet till platser med ibland dramatiskt olika tidszoner. Mindre flygplatser kan öppna och stänga mitt i natten för att hantera sin budget eller hantera ljudnivån. Små flygplatser ligger ofta närmare företag eller bostadsområden än större flygplatser.

Vilken är den säkraste tiden på dygnet att flyga?

Den säkraste tiden på dygnet att flyga på är dagen. Nattflyg är inte farligt, men dagsflygning innebär mindre risker. Piloter behöver inte bara lita på sin utrustning och de kan använda visuella signaler för att fatta beslut i realtid.

Piloter behöver inte heller hantera potentiell trötthet från att ändra sina dygnsrytmer för en nattflygning. Visst är nattflygande piloter utbildade för att vara alerta och medvetna hela natten.

Du kanske också gillar

  • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

  • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

  • Vad ska man Packa i Handbagaget?

  • Varför Checka in för ditt Flyg i Förväg?