airport 5387490 1280

Varför Checka in för ditt Flyg i Förväg?

Tekniken rör sig med ljusets hastighet. Teknik och resor går hand i hand, och flygbolagens förbättringar av deras webbplatser och mobilappar har gjort några av de gamla sätten att flyga irrelevanta.

Även om du kanske är glad att köerna för att komma till planet på flygplatsen går snabbare på grund av nya kiosker, uppstår fortfarande frågor och problem under incheckningsprocessen. Hur vet du när du ska checka in in förväg? Och varför ska man checka in i förväg?

När du inte borde (eller inte kan) checka in online

Ibland upptäcker du att incheckningsalternativet online inte är tillgängligt för dig. Även om det är obekvämt, är det gjort av en anledning. Orsakerna är stora, men här är några viktiga skäl:

 • Du reser på en pappersbiljett istället för en e-biljett
 • Du är en del av en stor grupp
 • Du behöver rullstolsanpassad eller har ett barn som reser ensam

Flygbolagen älskar att kunder checkar in online eftersom de sparar pengar på papperskostnader och personal. Samtidigt är en av de främsta fördelarna med onlineincheckning för resenärer att kringgå köer och krångel på flygplatsen.

Om du inte checkar in bagage kan du hoppa över incheckningsdisken helt och hållet och gå direkt till säkerhetskontrollen, sedan till din gate och upp på planet. Ditt ID och boardingkortet du skrivit ut hemma (eller skickat till din telefon) kommer att ge dig passage direkt till din plats.

Om du har bagage att checka in kan du fortfarande spara lite tid genom att checka in online; vissa flygbolag har en särskild plats där du kan lämna din väska utan att behöva gå igenom hela incheckningsprocessen.

Andra fördelar med att använda din telefon för incheckning

Det finns några andra fördelar med att checka in online. Det är mer sannolikt att du undviker långa köer eftersom du kan gå rakt fram till säkerhetskontrollen så fort du anländer till flygplatsen.

Genom att checka in på din dator eller telefon kan du också komma åt ditt boardingkort på din telefon eller surfplatta, vilket gör det lättare att ta med dig och mindre risk att bli bortglömd.

Om du fortfarande föredrar det gammalmodiga sättet kan du också skriva ut det för att ta med dig också. Det bästa med att checka in online kan dock vara att du får en chans att välja din egen plats – se till att checka in tidigt om du vill få en plats längst fram i planet!

Vad är onlineincheckning?

Incheckning online erbjuds av nästan alla större flygbolag. Online-incheckning gör att du kan checka in för ditt flyg i förväg från bekvämligheten av ditt hem, kontor eller hotellrum.

Vanligtvis måste du ange ditt namn och bokningsbekräftelsenummer, men ibland kan du också checka in med ett bonus- eller kreditkortsnummer. (Obs: Om du har bokat ditt flyg via en tredje parts bokningssida för flygbiljetter som Expedia kan du behöva använda flygbolagets bokningskod, inte bekräftelsenumret från bokningssidan, för att checka in. )

Varje flygbolags onlineincheckningsprocess är lite olika, men du får vanligtvis möjlighet att välja en sittplats, betala eventuella avgifter för incheckad väska och överväga en mängd olika tilläggsavgifter (som en uppgradering till premiumekonomi eller en avgift för att få bonus frequent flyer miles). Du kan också behöva svara på några säkerhetsfrågor eller ange ett passnummer för ett internationellt flyg.

När du har slutfört incheckningen kan du skriva ut ditt boardingkort, få det e-postat till dig (så att du kan visa det på flygplatsen på din mobila enhet) eller komma åt det i en mobilapp. Om du inte har tillgång till en skrivare eller en smartphone kan du skriva ut ditt boardingkort när du kommer till flygplatsen också. Detta sparar dig ingen tid på flygplatsen, men gör att du kan välja din plats längre i förväg än du skulle göra om du väntade till ett par timmar innan ditt flyg.

Varför måste du checka in online?

Incheckning online är så användbar att vissa flygbolag gick så långt som att göra det obligatoriskt. Varför?

Eftersom det hjälper flygbolag att göra det de strävar efter: att spara pengar genom att minska kostnaderna. Eftersom online-incheckningsprocessen kräver mindre papper och mindre personal vid incheckningsdisken på flygplatsen och sparar mycket tid (därav pengar) jämfört med flygplatsincheckning, är det enkelt att sätta upp en sådan process för flygbolag.

Och detta borde också ha betydelse för dig: färre kostnader gör det möjligt för flygbolagen att erbjuda billigare priser!

Det är därför lågprisflygbolag som easyjet, Wizzair och Ryanair har gjort det obligatoriskt att checka in online. Och om du är intresserad av att spara pengar på flygbiljetter bör du göra det.

Flygbolag har också nytta av att passagerare checkar in hemifrån eftersom det låter dem veta att du med stor sannolikhet kommer att dyka upp på flyget. Det betyder att de är mindre benägna att sälja din plats till någon annan. Som ett resultat är det mycket mindre sannolikt att du nekas ombordstigning genom att checka in online och flygbolaget behöver inte betala dig överbokningskompensation.

Vilka är fördelarna med att checka in online?

Att välja sin plats

Det enda sättet för dig att välja din plats själv istället för att få den slumpmässigt tilldelad dig är att checka in online.

Nu finns det en varning för det: många (för det mesta lågpris) flygbolag tog tillfället i akt att få lite mer pengar från resenärer genom att slumpmässigt tilldela dem en plats under incheckningsprocessen online och kräva en extra avgift för att de ska välja plats de vill.

Med detta sagt, att välja rätt säte kan göra eller bryta hela ditt flyg, speciellt om du tänker sova på planet, så slösa inte bort denna möjlighet. Och kom ihåg att en tidig incheckning ger dig fler platser att välja mellan.

Spara tid genom att hoppa över incheckningskiosker

Oavsett om du reser med en incheckad väska eller endast handbagage, sparar du tid på flygplatsen genom att checka in online.

Om du reser med bara en handbagage kan du gå till säkerhetskontrollen så snart du anländer till flygplatsen, istället för att göra ett första stopp vid incheckningsdisken, eftersom du redan har ditt utskrivna boardingkort, eller ännu bättre, din e-biljett.

Om du tog med en incheckad väska, leta efter en rad som säger något i stil med ”bag drop only” istället för ”bag drop & check-in”. Dessa köer är vanligtvis kortare och snabbare eftersom flygplatspersonalen bara behöver ta ditt bagage.

Spara pengar på extra bagage

Som vi kommer att se direkt efter kan du även lägga till ytterligare ett bagage till din bokning under incheckningsprocessen online, om du glömde att göra det när du köpte dina biljetter.

Att köpa extra bagage under online-incheckningen kommer i allmänhet att vara billigare än att vänta tills du är på flygplatsen för att göra det.

Uppgradera din reseupplevelse

Med onlineincheckning har du mer att göra för att förbättra din reseupplevelse än att välja din platstilldelning. Flygbolagen har skräddarsytt processen för att ge dig möjlighet att få ut ditt kreditkort en gång till innan flyget.

Istället för att bara låta dig checka in för ditt flyg, låter flygbolaget dig också:

 • Lägga till extra bagage
 • Köp ”prioriterad ombordstigning” för att vara bland de första passagerarna som går ombord på planet
 • Boka ett hotell eller hyrbil från en av deras partners
 • Lägg till försäkring
 • Och mer

Incheckning var som helst

Eftersom allt du behöver är en internetanslutning kan du checka in var du vill, antingen på flygbolagets hemsida eller app.

Jag rekommenderar att du gör det på din telefon så att du direkt kan ladda ner ditt boardingkort eller e-biljett och se till att ha det med dig vid tidpunkten för flyget. Vanligtvis laddar jag ner flygbolagets app för att ha all min reseinformation lagrad på ett ställe.

När du ska checka in för ditt flyg online

De flesta flygbolag låter dig checka in från 24 timmar till 48 timmar före avgångstid, fram till några timmar före avgång. Se till att du checkar in under detta fönster och kom ihåg att när det kommer till val av stolar, ju tidigare, desto bättre.

Observera att i Europa låter vissa lågprisflygbolag som easyJet och Wizz Air passagerare checka in online upp till 30 dagar före avgång.

Du kanske också gillar

 • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

 • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

 • Vad ska man Packa i Handbagaget?

 • Hur Många Timmar Innan ska man vara på Flygplatsen?