flight 4516478 1280

Vad ska man Göra om man är Flygrädd? Tips för att Minska Rädslan

För många kan flygning vara en skrämmande sak. Att vara tusentals meter upp i luften i ett plan kan vara en skrämmande och ödmjukande upplevelse för många människor.

För andra är det den klaustrofobiska känslan eller bristen på kontroll som gör att de känner sig obekväma när de flyger.

Om du är rädd för att flyga finns det ett antal steg du kan ta för att övervinna denna rädsla. Ditt allra första steg måste vara motivation: att möta ångest är verkligen obehagligt, så du måste bli fast besluten att välja flygresor som det säkraste, enklaste och snabbaste sättet att nå dessa långt borta destinationer.
I det här inlägget kommer vi att titta på hur du kan övervinna din flygrädsla och olika taktiker som du kanske vill prova på din nästa flygning!

Vad är aerofobi eller flygrädsla?

Aerofobi, eller rädsla för att flyga, är en relativt vanlig fobi som kan orsaka betydande oro och ångest.

Personer med aerofobi kan uppleva snabba hjärtslag, andnöd, svettningar och yrsel när de tänker på att flyga eller när de befinner sig i ett flygplan. I svåra fall kan aerofobi leda till panikattacker.

Flera olika faktorer kan bidra till utvecklingen av aerofobi, inklusive en rädsla för höjder, en rädsla för slutna utrymmen eller en tidigare dålig upplevelse när du flyger.

Vissa människor kan också vara mer benägna att utveckla ångestsjukdomar i allmänhet. Behandling för aerofobi involverar vanligtvis exponeringsterapi, vilket gradvis hjälper personen att bli mer bekväm med att flyga.

Medicinering kan också användas i vissa fall för att minska ångestnivåerna.

Är rädsla för att flyga vanlig?

Mellan en tredjedel till hälften av befolkningen har viss rädsla för att flyga och många av dessa människor har generaliserad ångest under sina resor.

För en liten andel av befolkningen är deras oro en fobi och de är rädda för att ens flyga alls. Så om du är nervös nästa gång du ska kliva på planet, är du definitivt inte ensam.

För någon som gillar att resa lika mycket som jag, har detta varit ett stort problem under mina år av resande.

Jag har haft många sömnlösa nätter innan en resa eftersom mina nerver var så höga och jag tänkte på vad som skulle gå fel på flyget.
Så småningom var jag tvungen att leta efter sätt att ändra min uppfattning om att flyga, så att jag kunde fortsätta resa och göra saker som jag älskar.

Jag har fortfarande mina stunder där jag kan bli nervös på ett flyg, men de här tipsen har hjälpt mig så att det inte tär på alla mina tankar.

Hur man övervinner flygrädsla

1. Gör forskning för att lugna din rädsla

Jag tror att det viktigaste som har hjälpt mig att ändra mitt perspektiv på flygning är att göra research och förstå hur säkert det är.  Det finns många bra böcker och artiklar på nätet om flygning som kommer att skingra all rädsla du kan ha. Visste du till exempel att det finns en 19 gånger större chans att dö i din bil än i ett flygplan? 19 gånger!

Eller att det, baserat på data från tidigare flygningar, troligen skulle ta 19 000 år att vara inblandad i en flygolycka som du dödas i.

En annan sak att tänka på är att det sker tusentals flygningar varje dag som reser säkert till sin destination. Och du är bara en av hundratusentals resenärer varje dag. Du är verkligen bara en prick på radarn när du reser.

Att flyga i ett kommersiellt flygplan är något av det säkraste du kan göra.

2. Titta på en rolig film

Att bli av med en rädsla handlar ofta bara om att ändra ditt tänkesätt, och vilket bättre sätt att ändra ditt tänkesätt än att se något som kan få dig att skratta och ta tankarna från flyget?!

Framförallt kan det vara bra att titta på en rolig komedi.

Du kommer att märka ett tema för många av rekommendationerna på den här listan. Många av dessa tips är egentligen bara bra sätt att distrahera dig själv och ta tankarna från att flyga.

Att titta på en rolig show eller film är ett bra sätt att fördriva tiden på ett flyg.

3. Prata med någon som har erfarenhet av flygning

Det är helt normalt att känna oro för att flyga, speciellt om du aldrig har gjort det förut. Ett av de bästa sätten att övervinna din rädsla är genom att prata med någon med erfarenhet av flygning.

De kan hjälpa dig att förstå hur ett flygplan fungerar och vad du kan förvänta dig under en flygning.

När du väl förstår vad som krävs för att flyga ett plan är det mindre troligt att du känner dig orolig för det.

Slappna av och ta några djupa andetag innan du går ombord på planet. Kom ihåg att massor av människor flyger varje dag utan incidenter, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Med lite kunskap och lite djupa andetag kan du kanske övervinna din flygrädsla.

4. Välj den perfekta sittplatsen för dig

Om du är flyggrädd är det första steget för att övervinna din flygrädsla att välja den perfekta stolen. Om du känner dig orolig i små utrymmen kan det vara bäst att välja en fönsterplats.

På så sätt får du den extra säkerheten att kunna se utanför och inte känna dig instängd.

Om du tenderar att få åksjuka, undvik en stol i gången, där du förmodligen kommer att känna dig knuffad.

Och om du är orolig för turbulens, fråga flygvärdinnan om det finns en plats nära vingen där du är mindre benägen att känna av turbulensen.

Du kan också spendera lite mer på en biljett i businessklass om du inte hittar de platser som krävs.

5. Distrahera dig själv under flygningen

Att distrahera dig själv under en flygning kan vara ett av de enklaste sätten att glömma att du är tusentals meter upp i luften.

Att titta på filmer ombord, läsa, lyssna på musik eller spela spel kan hjälpa dig att ta dig bort från det faktum att du är på ett flygplan.

*Obs: Försök att undvika filmer med flygkrascher eftersom det kan vara en av dina triggers och kan leda till extrem ångest.

Det är också viktigt att komma ihåg att flygning är ett av de säkraste transportsätten. Oddsen att råka ut för en flygolycka är cirka 1 på 11 miljoner (NOVA), så försök att hålla saker i perspektiv.

Om du kämpar med din flygrädsla kan även flera mediciner och terapialternativ också hjälpa. Tala med din läkare eller mentalvårdspersonal om vad som kan vara rätt för dig.

6. Var inte rädd för att be om hjälp

Att flyga kan vara en ångestframkallande upplevelse, särskilt för dem som är höjdrädda eller har rädsla för slutna utrymmen.

Det finns dock några saker du kan göra för att lindra din ångest och göra upplevelsen mer uthärdlig. Först måste du förstå att du inte är ensam i din rädsla.

Många upplever viss oro när de flyger och flygbesättningen är utbildad för att hantera dessa situationer. Om du är otroligt orolig under flygningen, var inte rädd för att be om hjälp från flygvärdinnorna. De kommer att kunna ge trygghet och stöd.

Dessutom kan det vara bra att ta några djupa andetag och fokusera på att slappna av i musklerna. Det är också viktigt att komma ihåg att flygning är en av de säkraste formerna av resor, så försök att hålla dig lugn och påminn dig själv om att det inte finns någon anledning att vara rädd. Med lite förberedelser kan du övervinna din flygrädsla och njuta av upplevelsen.

7. Öva avslappningstekniker

Att träna avslappningstekniker kan avsevärt lindra din ångest och stress över att flyga. Det kan innebära djupa andningsövningar, visualisering eller till och med meditation.

Att hitta en teknik som fungerar för dig och öva på den regelbundet är viktigt. Ett annat tips är att undvika koffein och alkohol innan en flygresa, eftersom dessa kan förvärra ångestsymtomen.

8. Sök professionell hjälp

Att övervinna flygrädslan kan verka som en skrämmande uppgift, men det finns professionell hjälp tillgänglig som kan göra processen enklare.

Ett alternativ är att söka en terapeut specialiserad på att behandla ångestsyndrom.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en typ av terapi som är effektiv för att behandla många olika typer av ångest. En KBT-terapeut kan hjälpa dig att identifiera och utmana de negativa tankar och beteendemönster som bidrar till din flygrädsla.

Med professionell hjälp är det möjligt att övervinna flygrädslan och njuta av att ta flygresor. Din läkare kan ordinera ångestdämpande medicin för att minska ångestsymtomen, vilket gör det lättare att hantera din rädsla. Dessutom kan medicinering också hjälpa till att behandla ångestsyndrom.

9. Flyg med en vän eller familjemedlem

Ett enkelt och effektivt sätt att lindra din rädsla är att flyga med en vän eller familjemedlem. Om det är din första flygning kan det minska mycket flygångest om de hänger med.

Det kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm och avslappnad, eftersom du kommer att ha någon att prata med under flygningen. Dessutom kommer det inte att kännas som en främmande miljö med dem bredvid dig.

Vilka är några av anledningarna till att människor kan vara flygrädda?

Det finns många anledningar till varför människor kan ha flygrädsla, inklusive en rädsla för höjder, en rädsla för att vara i ett begränsat utrymme eller en rädsla för att krascha. Vissa människor kan också ha ångest över att vara borta från hemmet eller att inte ha kontroll över situationen.

Vilka är några av symptomen på flygrädsla?

Symptomen på en flygrädsla kan variera från person till person. Ändå kan de inkludera oro eller panik över att flyga, svettning, ökad hjärtfrekvens, andningssvårigheter och att helt undvika att flyga.

Du kanske också gillar

  • Melanotan: En Ny Dimension av Resor och Livsstil

  • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

  • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

  • Vad ska man Packa i Handbagaget?