woman 2592247 1280

Vad Innebär Begreppet Levnadsvanor?

En vana är ett beteende som kräver lite eftertanke eller ansträngning att utföra eftersom du har blivit så van vid att göra det. Vanor tenderar att vara automatiska, okontrollerade och nästan oavsiktliga.

Om du till exempel gör någon som spänner fast säkerhetsbältet varje gång du sätter dig i bilen, tänker du förmodligen inte ens på att göra det. När du tar på dig säkerhetsbältet är det som om du är på autopilot. Detta är en vana.

Hälsosamma levnadsvanor är vanor som främjar hälsa och välbefinnande i ditt liv – som att träna, äta en hälsosam kost, få mycket sömn och umgås med vänner.

Naturligtvis har viktiga vanor inte alltid att göra med din fysiska hälsa. En viktig vana kan vara en skönhetsvana, en mental vana, en vana av uppförande, eller till och med en vana du använder när du umgås med andra. I grund och botten är hälsovanor värda att odla.

Vad är en dålig vana?

Dåliga vanor är precis som goda vanor genom att de är rota, och du tänker förmodligen knappt på dem innan du genomför dem.

Det finns många exempel på dåliga vanor, och alla kommer att ha sina egna dåliga vanor – av vilka några faktiskt kan vara bra vanor eller viktiga vanor för någon annan!

Sammantaget är dock dåliga vanor ”dåliga” eftersom de orsakar dig skada – antingen direkt eller med tiden. Friska människor tenderar att ha färre dåliga vanor, men det betyder inte att de inte har några alls. Allt handlar om balans. En av de stora dåliga vanorna vi har är vår oförmåga att hantera stress på rätt sätt.

Vilka är fördelarna med hälsosamma vanor?

Problemet med vanor som särskiljs som ”dåliga” är att de är svåra att bryta. Vilken vana som helst, bra eller dålig, kan vara svår att bryta.

Om du kan bryta dåliga vanor och odla hälsosamma sådana, kan det dock förändra ditt liv till det bättre på en mängd olika sätt.

Här är några av fördelarna du kan se fram emot om du kan odla mer hälsosamma dagliga vanor i ditt liv.

Du får mer energi?

Att leva en vältränad och hälsosam livsstil erbjuder sina egna belöningar. Till exempel kommer hälsosamma sömnvanor direkt att leda till mindre stress och färre förkylningar och sjukdomar.

Ändå tänker många på viktiga vanor som att sova mer, äta välbalanserade måltider och träna eftersom tid och energi suger. Det är ett vanligt missförstånd att när du investerar i dig själv genom att skapa hälsosamma vanor, förlorar du tyvärr den tiden.

I själva verket är det tvärtom. När du börjar med hälsosamma matvanor, sömnvanor och träningsvanor ger du dig faktiskt mer energi! Och mer energi betyder mer tid och drivkraft för att göra saker du älskar. En hälsosam vana fortsätter att ge.

Starkare immunsystem

Med ett hälsosamt immunförsvar blir du mer sällan sjuk, känner dig lyckligare, ser bättre ut och lever längre. Men som alla system i din kropp behöver ditt immunförsvar särskild uppmärksamhet.

Om du vill bli frisk och utveckla goda vanor att ha för ett sunt immunförsvar, börja odla dessa viktiga vanor:

 • Ät en hälsosam, välbalanserad kost
 • Träna minst fem gånger i veckan
 • Drick alkohol med måtta
 • Rök inte
 • Få tillräckligt med sömn
 • Håll en hälsosam vikt
 • Minimera stress så mycket som möjligt

Lättare att hålla en hälsosam vikt

Oavsett om du alltid har haft en hälsosam vikt eller om du nyligen har gått ner i övervikt och nu är på väg att behålla den, kan det vara en utmaning att hålla reda på din vikt.

Utan tvekan kan att skapa hälsosamma matvanor hjälpa dig att gå ner i oönskad vikt och behålla en hälsosam vikt utan att behöva tänka på det. Här är en lista över vanor som kommer att hjälpa på detta område:

Daglig träning. Gör träningen till en vana genom att göra det naturligt i din dag. Gå eller cykla till jobbet om du kan. Gör ett kort digitalt träningspass precis innan du lägger dig. Eller schemalägg en online träningsyogaklass för en viss dag i veckan. Pilates är ett annat alternativ.

Mer frukt och grönsaker. Sikta på att aldrig äta en måltid eller mellanmål utan att minst en grönsak eller frukt ingår.

Drick vatten. Ha en vattenflaska med dig hela dagen. Ibland, när du känner dig benägen att sträcka dig efter ett sött mellanmål, beror det faktiskt inte på att du är hungrig; du kanske bara är törstig.

Varför är vanor så viktiga?

Till stor del utgör dina vanor allt du gör. För många människor kan en dag delas upp i olika vanor: att vakna vid en viss tid, äta en viss sak till frukost, ta en viss väg till jobbet osv.

Om du kan utnyttja dina vanor och bara fokusera på att göra de som faktiskt förbättrar och förbättrar ditt liv, kommer du att skörda en värld av fördelar.

Hur skapar man en vana?

Vissa källor säger att en ny vana kan ingjutas genom att öva på önskat beteende 21 dagar i rad. Det här är ett bra ställe att börja, men det finns andra sätt att odla vanor också.

Till exempel kan du ta för vana att äta en hälsosammare kost genom att helt enkelt inte tillåta att det finns ohälsosam mat i ditt kök. Alternativt kan du låta en vän eller älskad hålla dig ansvarig för att börja en ny vana – till exempel om du förbinder dig att träffa en kompis på gymmet tre gånger i veckan.

Hur lång tid tar det att skapa en ny vana?

Detta beror verkligen på vanan, personen, de faktiska detaljerna för målet och omständigheterna. För vissa människor och med vissa vanor kan det ta bara 10 eller 12 dagar att börja ett nytt beteende. För andra människor och för andra målvanor kan det ta sex månader eller mer.

Vilka är några av de värsta livsstilsvanorna?

Några dåliga vanor som du absolut bör försöka undvika inkluderar:

 • Rökning
 • Överdrivet drickande
 • Konsumerar ett överskott av processad mat
 • Tillbringa tid med människor som behandlar dig illa eller som har ett dåligt inflytande
 • Får inte tillräckligt med sömn
 • Tränar inte
 • Får inte tillräckligt med kvalitetssömn

Goda vanor för en hälsosam livsstil

1: Rör på kroppen

Kroppen trivs med rörelse. Att hålla din kropp i rörelse kan hålla dina ben och muskler starka. Regelbunden träning är ett av de bästa och enklaste sätten att hålla din livsstil hälsosam. Regelbunden träning kan hjälpa till att hålla vikten, stärka dina ben och muskler, minska risken för att få diabetes, hjärtproblem och stroke.

Många läkare föreslår att daglig 30 minuters träning 5-6 dagar i veckan kan vara till hjälp för din kropp. Något enkelt som rask promenad i 30 minuter eller bara stretching kan lägga till några fler friska år till ditt liv.

2: Ät nyttig mat

Det finns en enkel regel att vad och hur du äter är direkt proportionell mot din hälsa. Vanan att äta hälsosam mat hjälper dig att behålla en god och sjukdomsfri hälsa. Din vanliga kost bör innehålla olika frukter, gröna bladgrönsaker, groddar, baljväxter, kött, fågelmat och skaldjur. Din kost bör vara rik på protein, fibrer, vitaminer, mineraler och låg i kolhydrater och kalorier.

Hur du äter eller tuggar din mat är också en viktig del. Du måste tugga din mat 20-30 gånger för att den ska smälta.

3: Ät alltid frukost

Forskning tyder på att frukost dagligen kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning och hålla ditt system friskt. Du bör inkludera mer kostfibrer, vitaminer, mineraler och mindre fett och kolhydrater i din frukost. Att äta rätt mat kan hålla dig energisk och fräsch.

4: Drick mycket vatten

Vatten är vår kropps själ och att dricka den nödvändiga mängden vatten är avgörande för varje cell, vävnad och organ i vår kropp. Dricksvatten är alltid ett bra alternativ än att dricka andra drycker. Det är tillrådligt att ha en liten vattenflaska med dig och dricka vatten med täta intervaller för att hålla dig hydrerad.

5: God sömn

Sömn är en avgörande funktion i din kropp som hjälper till att hålla din kropp och själ stabila. Det hjälper till att återställa kroppens normala funktion och återställer nervsystemet. Sömnbrist kan visa symtom som dåsighet, trötthet, förlust av koncentration, vilket direkt påverkar din livsstil. Total sömnbrist kan tappa kontrollen över hjärnan.

För att undvika framtida konsekvenser bör du sova 7-8 timmar dagligen. Om du har svårt att sova, läs en bok, lyssna på tyst musik, pröva meditation eller sök läkarvård.

6: Undvik stress

Stress kan vara en viktig orsak till fysiska och psykiska sjukdomar. Lev stressfritt för ett bättre liv framåt. Stress kan vara en viktig orsak till hjärtsjukdomar, stroke och högt blodtryck. Prova enkla övningar, medling och yoga för att lindra stress.

7: Upprätthåll god hygien

Små vanor som att borsta tänderna eller bada regelbundet kan inte bara behålla din goda hälsa utan också förbättra ditt sociala liv.

8: Begränsa alkoholintaget

För att vara specifik kan kvinnor dricka alkohol mellan 5-15 gram per dag och män kan dricka alkohol mellan 5-30 gram per dag. Men alkohol är farligt för hälsan så det är bättre att undvika det.

9: Sluta röka

Det är avgörande att sluta röka eftersom det påverkar din hälsa negativt. Vissa människor kan ha svårt att sluta röka men det är inte omöjligt.

10: Skratta så mycket som möjligt

Detta är den enklaste metoden att fylla dig själv med positiva vibbar. Livet utan skratt är ingenting. Skratt utlöser frisättningen av endorfiner. Det har visat sig höja humöret och minska stress, ångest och depression. Lev, skratta och håll dig frisk!

11: Mental hälsa

Förutom att hantera dina stressnivåer är det lika viktigt att ta hand om din mentala hälsa som att vara fysiskt vältränad. Psykisk hälsa kan påverka din kropp och vice versa, vilket gör detta till ett av de viktigaste hälsotipsen. Detta betyder inte bara att du bara söker professionell hjälp när du har problem, utan det är ett proaktivt livsstilsval för att hålla dig själv motståndskraftig mentalt.

Några saker du kan prova:

 • Spendera tid offline, borta från internet och skärmar. Ställ in tidsgränser och använd inte telefonen efter det.
 • Utmana dig själv med spel, pussel, nya äventyr eller prova något nytt (som att lära dig dansa eller ta upp ett instrument). Detta kommer inte bara att hålla dig engagerad, utan det kan också hålla ditt sinne skarpt.
 • Meditera så ofta du kan, de fysiska och mentala fördelarna med meditation kan fylla en hel bok, så missa inte denna enkla uppgift.

Du kanske också gillar