train 4362166 1280

Tips för att Resa med Tåg – Reser Smidigt och Bekvämt med Tåg

Att resa med tåg är ett spännande sätt att uppleva landskapet och lära sig mer om det lokala livet. Det kan också hjälpa dig att spara lite pengar också.

Tågresor är ett roligt sätt att se landsbygden genom ditt fönster när du lutar dig tillbaka och koppla av medan du förs från plats till plats. Gå in i romantiken med tågets ljud och mjuka svängningar. Och välj mellan stilar av tåg som rusar fram eller de som slingrar sig långsammare så att du kan njuta av utsikten över floder och slott och pittoreska, färgglada städer.

Packa bagaget noggrant

Innan du reser bör du packa ditt bagage väl så att du enkelt kan bära och lyfta det. Ibland är avståndet mellan entrén och tåget ganska långt borta, så det kan vara tröttsamt om du har tungt bagage.

Köp ett lås

Glöm inte att köpa en nyckel till ditt bagage.

Om du ska ut på en lång resa på ett tåg, köp rejäla remmar för att fästa din väska i ett förhöjt ställ. Detta hjälper till att minimera risken för bagagestöld.

Om du ska ut på en lång tågresa, överväg att köpa karbinhakar, remmar eller sladdar för att säkra dina väskor till överhängsstället för att göra dem svårare att stjäla. Köp en magväska eller påse och använd den för att hålla kontanter, biljetter, pass och kreditkort.

Ha en personlig väska

Lägg alla dina värdesaker, inklusive kontanter, biljetter, pass och kreditkort, i en personlig väska och bär den hela tiden.

Förvara dina tågbiljetter och förnödenheter du behöver använda på en tillgänglig plats.

Undvik att byta tåg på natten

Undvik om möjligt att byta turisttåg på natten. Läs gärna upp på de tågstationer du ska besöka i förväg för att se hur ofta tåget är försenat och hur säkert det är.

Sök inte igenom ditt bagage mitt på stationen efter förlorade föremål. Om du måste vänta några timmar på stationen, leta efter en avslappnad och lätt plats att sitta på, gärna nära andra resenärer.

Håll ögonen på din tillhörighet

Även på morgonen kan du fortfarande vara ett potentiellt mål för kriminella på tågstationen. Så ta inte blicken från ditt bagage och var uppmärksam på de människor som närmar sig dig.

När du väntar på ett tåg, stå vid den avsedda linjen och förvara alltid ditt bagage. Undvik att bära bagage bakom ryggen, eftersom du kan bli ficktjuvar om du överraskas.

Lås alltid ditt bagage och ta med dig viktiga saker när du går på toaletten.

Gå aldrig över spåren

Du får aldrig korsa spåren för att komma till tågperrongen. Använd föreskrivna vägar och trappor.

Gå ombord på tåget tidigt

Du bör gå ombord på tåget så snart som möjligt och placera ditt bagage i sikte. Se också till att du sitter på rätt säte och vagn. Om du är osäker, fråga igen.

Lyssna på tillkännagivanden

Att lyssna efter notiser är ett måste!

Vanligtvis kommer stationspersonalen att meddela förändringen av tågets ankomsttid genom högtalarna innan de visas på anslagstavlan.

Om alla reser sig och går till en annan station, fråga noga och följ dem.

Lita inte på främlingar

Om du sover i samma stuga med många främlingar, lägg huvudet på viktigt bagage eller bär det med dig. Undvik att ta emot mat eller dryck från personer du inte känner.

Tänk på för- och nackdelar med sovtåg

Fördelarna med sovtåg inkluderar att vakna upp på en ny plats redo att börja en dag med sightseeing. Du betalar också i allmänhet mindre för en sovhytt än vad du skulle betala för en natt på ett hotell.

Nackdelarna inkluderar möjligheten till en orolig natts sömn eller brist på sömn. Tågen kan stanna under natten och nya passagerare som kliver på kan vara bullriga. Om du sitter i en bil med andra som inte är i ditt sällskap kan de gå och lägga sig sent eller gå upp tidigt.

Planera framåt för att resa lätt

Om du planerar att resa med tåg, tänk noga på att bara packa handbagage. Många stationer kräver att du navigerar i branta trappor upp eller ner till spår. Och ibland kommer man precis i tid, hur väl man än planerar. Om du försöker släpa en stor resväska upp och ner för trappor medan du rusar för att hinna med ditt tåg, kommer du inte att vara lycklig.

Köp snacks och drycker innan du går ombord. Tågstationer har vanligtvis kaféer där du kan hämta frukost eller lunch. Mat finns inte alltid tillgängligt under resan. Om du reser flera timmar, packa en säck med mat för att hålla hungern borta och ge nöje till din resa.

Innan du reser

Packa lätt så att ditt bagage är lätt att bära och lyfta. Beroende på din destination kanske bärare är tillgängliga eller inte. I vissa länder, som Italien, måste du boka portierservice i förväg.

Planera din resplan med säkerhet i åtanke. Undvik om möjligt att byta tåg sent på kvällen, särskilt om långa uppehåll är inblandade.

Undersök de tågstationer du planerar att använda och ta reda på om de är kända för ficktjuvar, tågförseningar eller andra problem.

På tågstationen

Även mitt på ljusa dagen kan du vara ett mål för tjuvar. Bär din midjeväska och håll noga koll på ditt bagage. Ordna dina resedokument och tågbiljetter så att du inte behöver fumla runt; en ficktjuv kommer att utnyttja din förvirring och stjäla något innan du vet vad som har hänt.

Om du måste tillbringa flera timmar på en tågstation, hitta en plats att sitta på som är väl upplyst och nära andra resenärer.

Säkra dina värdesaker. Lås din väska, ha alltid din handväska eller plånbok på din person och använd ett pengabälte för att hålla dina kontanter, kreditkort, biljetter och resedokument.

Håll ditt bagage med dig. Lämna den aldrig om du inte kan förvara den i ett skåp.

Korsa aldrig tågspår för att komma till en perrong. Använd markerade stigar och trappor för att ta dig från plattform till plattform.

Bagage, värdesaker och resedokument

Lås dina väskor och håll dem låsta. Ta dem med dig när du använder toaletten. Om detta inte är möjligt och du reser ensam, ta med dig alla värdefulla föremål. Lämna aldrig kameror, pengar, elektronik eller resedokument obevakade.

Håll ditt fack låst medan du sover, om möjligt

Lita inte på främlingar. Även en välklädd främling kan visa sig vara en tjuv. Om du sover i en kupé med resenärer du inte känner, se till att sova ovanpå din midjeväska så att du märker om någon försöker ta det ifrån dig.

Det är värt att betala för en uppgradering

Särskilt för långa resor är att boka ett uppgraderat alternativ det bästa du kan göra för en bekvämare resa. Överväg att boka ett affärs- eller förstklassigt säte istället för buss så att du får mer benutrymme, bättre lutningsmöjligheter och ett fotstöd. Eller, ännu bättre, boka en sovhytt så att du faktiskt kan lägga dig på en övernattningsresa.

Boka rätt sittplats

Fönsterplatser på tåg är till och med bättre än fönstersäten på flygplan eftersom du förmodligen kommer att ha åtminstone lite passerande landskap att njuta av. En annan sak att tänka på om du är benägen att åksjuka är att vara säker på att du får en framvänd stol istället för en som är vänd bakåt så att du kan se vart du är på väg.

Använd din tid klokt

Under dagen kan du dra nytta av den tid du spenderar på resan för att få saker gjorda du har skjutit upp, eller gör planer för din nästa destination. Du kanske går igenom dina bilder och raderar de dåliga, får lite arbete gjort, läser en reseguide, uppdaterar din blogg, organiserar din ryggsäck, skriver i en resedagbok eller äntligen avslutar den där goda boken.

Bär bekväma kläder och ta med saker för att öka komforten

Medan folk en gång klädde upp sig för tågresor, är det verkligen inte längre nödvändigt nu – faktiskt, ju bekvämare dina kläder är desto bättre. Du vill inte ha skyhöga klackar eller tajta jeans. Tänk avslappnad passform med mjuka, stretchiga material. Tofflor är bra att ha för tågresor över natten när du behöver gå på toaletten.

Du kanske vill ha några saker för att öka din komfortnivå också – om du har några ryggproblem kan en ländryggskudde hjälpa till att förhindra smärta i nedre delen av ryggen. Eller, om du har korta ben, att ta med ett uppblåsbart fotstöd innebär att dina fötter inte dinglar obehagligt.

Du kanske också gillar

  • Melanotan: En Ny Dimension av Resor och Livsstil

  • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

  • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

  • Vad ska man Packa i Handbagaget?