passenger 362169 1280

Hur får man Bort Lock i Örat efter Flyg?

Oavsett hur mycket du betalat för din plats, hur mycket benutrymme du har eller om du flyger första klass eller buss, är en sak som många flygresenärer har gemensamt att de har obehag i öronen. Örontryck, knallande och till och med svår smärta gör ingen skillnad.

Medan de flesta obehag i öronen under flygresor inte är mer än ett irritationsmoment, vad händer när det blir allvarligare? Tyvärr leder öronvärken och trycket i sällsynta fall till svår smärta och hörselnedsättning, så det är bäst att vidta försiktighetsåtgärder, före, under och efter din flygning.

Ökat tryck på öronen

En kvinna tar tag i öronen när hon flyger på ett flygplan
Flygresor kan innebära öronproblem om du är det
inte förberedd.

Allt beror på fluktuationer i lufttrycket. Normalt är lufttrycket inuti innerörat och lufttrycket utanför i huvudsak detsamma, eller åtminstone inte tillräckligt olika för att orsaka problem. Även om du skulle vandra till toppen av ett högt berg, skulle den långsamma hastigheten på din uppstigning ge tid för trycket att utjämnas längs vägen. Ett problem uppstår bara när höjdförändringen är så snabb, som vid flygresor, att trycket inuti innerörat och lufttrycket utanför inte hinner utjämnas. Detta är medicinskt känt som öronbarotrauma.

När ditt flyg lyfter och planet börjar sin uppstigning överstiger lufttrycket inuti innerörat snabbt trycket utanför. Trumhinnan eller trumhinnan sväller utåt. Föreställ dig att ett bröd jäser under gräddningen, så förstår du.

Omvänt, om lufttrycket inuti innerörat snabbt blir lägre än lufttrycket utanför, kommer trumhinnan att sugas inåt, nästan som en vakuumeffekt. Det som har hänt är att Eustachian-röret har plattats till och behöver lite hjälp från dig för att fortsätta göra sitt jobb med att föra in luft i innerörat. Oavsett om det går uppåt eller nedåt, kan sträckningen av trumhinnan orsaka smärta.

Hur man förhindrar öronont och lock för öronen när man flyger

Alla som har flugit i ett flygplan har känt effekterna av en höjdförändring på öronen; en känsla av mättnad, lock, och knäppande är vanligt. Du behöver utjämna trycket genom att föra in så mycket luft som möjligt via Eustachian-röret och det finns flera sätt att göra det.

Svälja

När du sväljer är det klickande eller knäppande ljudet du kan höra en liten luftbubbla som har flyttat från näsans baksida in i mellanörat via Eustachian-röret. Eustachian-röret ser till att luften i mellanörat hela tiden fylls på. Den luften absorberas sedan i innerörats hinnor och cykeln börjar om igen. Denna konstanta luftcykel säkerställer att lufttrycket på båda sidor förblir lika. När du flyger är tricket att se till att Eustachian-rören arbetar övertid och öppnar oftare för att tillgodose förändringen i lufttrycket.

Att tugga tuggummi eller suga på hårt godis

Att tugga tuggummi eller suga på hårt godis stimulerar frekvent sväljning vilket hjälper till att utjämna lufttrycket.

Håll för näsan

Med en munfull luft, stäng munnen och nyp ihop näsborrarna. Tryck försiktigt ut luften tills öronen dina öron knäpper. Detta öppnar de eustakiska rören. Om du är sjuk med förkylning eller allergier rekommenderas inte Valsalva-manövern, eftersom den kan orsaka en allvarlig öroninfektion. Prova istället en mindre känd metod som kallas Toynbee-manövern: Stäng mun och näsa och svälj flera gånger tills trycket utjämnas. Upprepa endera tekniken efter behov.

Flygplan och öronont hos spädbarn, småbarn och barn

För spädbarn – vars Eustachian-rör är mycket smalare än en vuxens – kan förändringen i lufttrycket vara ännu mer plågsam, så en flaska eller napp rekommenderas för att öka sväljningen, särskilt vid nedstigning.

Äldre barn kan suga på en klubba, dricka genom ett sugrör eller blåsa bubblor genom ett sugrör för att lindra smärta i öronen. Innan flyget kan du också prata med en barnläkare om möjligheten att smärtstillande örondroppar kan användas under flygning.

Varför knäpper dina öron på flygplan?

Allt börjar med ditt Eustachian-rör, en tratt i pennstorlek som förbinder baksidan av näsan med mellanörat. När ditt flygplan förbereder sig för landning säkerställer det att lufttrycket på båda sidor av trumhinnan förblir ungefär detsamma. ”När du flyger ändrar de trycket runt dig. För att hänga med måste du öppna och stänga ditt Eustachian-rör, annars kommer det att göra ont i örat.

Varför dina öron inte knäpper

En vanlig anledning till att öronen inte poppar? Förkylningar eller allergier, som gör att dina slemhinnor blir inflammerade. Den inflammationen gör sedan att Eustachian-röret blir igensatt och det kan inte öppna och stänga ordentligt. I bästa fall kommer det här att göra ont. I värsta fall kan du brista trumhinnan eller blöda in i utrymmet bakom den.

Ju värre förkylningen är, desto högre är risken att du får problem med öronen. Många läkare rekommenderar att inte flyga med täppt näsa – men oftast är det inte praktiskt att undvika resor. Istället? Försök att begränsa din flygtid. Om du måste resa med en förkylning, överväg en nonstop, snarare än en anslutning.

Gäspa eller prata för att öppna munnen och aktivera Eustachian-röret

Gäspningar eller till och med att prata kan fungera bra för milda obehag. Även en falsk gäspning, där du helt enkelt efterliknar den breda sträckningen av munnen, kan göra susen.

Under någon av dessa åtgärder öppnar och stänger du det röret. När du öppnar och stänger det röret utjämnar du trycket med omvärlden.

Upprepa med några minuters mellanrum tills du känner att öronen poppar och det blir lättnad från trycket.

Tugga tuggummi, svälja vätska eller sug på godis för att ändra trycket i halsen

Dessa metoder, rekommenderade av mammor överallt med kinkiga bebisar, fungerar verkligen. Att svälja aktiverar musklerna som öppnar Eustachian-röret.

Undvik att sova under start eller nedstigning

Om du somnar på planet innan det ens lyfter, eller fortfarande sover medan det är i nedstigning, kommer du inte att svälja, tugga, gäspade eller göra någon av de andra sakerna som hjälper dina öron att knäppa naturligt – och den brist på frigörelse (och lindring) kan leda till att du vaknar upp med en smärtsam öronvärk. Undvik allt detta genom att hålla dig vaken och se till att dina öron har hoppat (särskilt under nedstigning, när höjdförändringen är mer smärtsam).

Applicera en värmedyna eller varm tvättlapp på örat

En annan teknik för att öppna upp ditt Eustachian rör är att applicera värme med en varm tvättlapp eller en värmedyna. Värmen hjälper till att täppa igen Eustachian-röret och i sin tur öppnas och stängas för att släppa upp det uppbyggda trycket.

Du kanske också gillar

  • Melanotan: En Ny Dimension av Resor och Livsstil

  • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

  • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

  • Vad ska man Packa i Handbagaget?