airplane 7429722 1280

Får man Äta Egen mat på Flyget?

Kan du ta mat på ett flygplan? Flygplansmat är vanligtvis oaptitlig, och vissa flygbolag tillhandahåller inte ens mat på vissa flygningar idag. Eller så kanske du har ett kostproblem som gör det svårt att äta standardmaten som erbjuds på flyget.

Det finns många anledningar till varför du kanske undrar över att packa din egen mat till ditt flyg. Men det här är inte en självklarhet, och med alla regler kring vad du får och inte får ta med på ett plan, är det förståeligt att många människor blir förvirrade.

Kan du ta mat via flygplatssäkerhet?

Det största hindret för att ta mat på ett flygplan är säkerhetskontrollen. Säkerhetskontrollernas matregler handlar i grunden om vätskor. Om din mat är en vätska måste den följa standardreglerna för vätskor i handbagaget.

Det betyder att alla vätskor måste vara i behållare som är 100 ml eller mindre, och alla behållare måste få plats i en en liter (en liter) genomskinlig zip-lock-plastpåse. Större behållare kommer inte att tillåtas, även om det finns mindre än 100ml kvar i dem.

Där detta blir knepigt är att veta vad som räknas som en vätska. Om du kan sprida ut det eller hälla det anses det förmodligen vara en vätska. Här är bara några livsmedel som du kanske inte inser att anses vara flytande:

 • Jordnötssmör
 • Nutella
 • Smör
 • Honung
 • Gelé och sylt
 • Ketchup, senap, majonnäs
 • Krämiga ostar
 • Hummus och andra dippar

Sedan finns det livsmedel som delvis är fast, delvis flytande. Chansen är stor att dessa också kommer att överskrida gränsen, så jag skulle inte rekommendera att packa mat som konserverad frukt, konserverad tonfisk eller soppa.

En annan gråzon inkluderar sallader och smörgåsar. Även om du inte kan ta med en hel burk jordnötssmör genom säkerhetskontrollen, kan du ta med en gelésmörgås.

Sallader med salladsdressing verkar är acceptabla, så länge det inte finns så mycket dressing att det samlas i botten av behållaren.

Vilken mat kan du ta med på ett flygplan?

När du väl förstår regeln om vätskor och hur den gäller för att ta med mat på ett flygplan, finns det faktiskt en hel del mat och snacks som du kan ta med i handbagaget.

Detta är bra för dig som vill ha något nyttigare att äta än den mat som vanligtvis säljs på flygplatser. Eller även om ditt flygbolag serverar mat, ibland är det bra att ha något du vet att du är villig att äta.

Du kan ta nästan vilken mat som helst på ett plan, så länge det inte är mer än 3,4 uns vätska. Så vilken mat gör bra flygplanssnacks?

Granolabars, nötter, kex, bakverk såsom bullar och kakor, frukt och grönsaker är alla enkla och läckra snacks att ta med på ett flygplan. Godis och choklad är inte hälsosamt, men de är lätta snacks att packa i handbagaget.

Om du vill ha något lite mer rejält, gör en smörgås eller en sallad.

Eftersom du inte kan hålla saker kalla eller värma saker, se till att maten du packar för flygresan kommer att överleva att stå utanför kylen i några timmar och smaka bra i rumstemperatur.

Och om du inte vill betala för det där överprissatta och miljöovänliga flaskvattnet på flygplatsen kan du ta med din egen påfyllningsbara flaska.

Se bara till att den är helt tom innan du går igenom säkerhetskontrollen och fyll den sedan vid en kran eller handfat på andra sidan.

Ta med mat på ett plan: var respektfull

När du tar med dig mat i din handbagage för att äta på planet, vänligen respektera människorna runt omkring dig.

Stinkande mat uppskattas inte när du sitter fast i ett trångt utrymme i flera timmar. Fisk, vissa grönsaker, hårdkokta ägg. Det här är bara några livsmedel du bör överväga att lämna hemma av respekt för de andra passagerarna som sitter nära dig på planet.

Nötallergier, särskilt jordnötsallergier, ökar, och även att vara i närheten av jordnötter kan orsaka problem för dem med allergier. De flesta flygbolag serverar inte längre jordnötter ombord, och även om de tekniskt sett inte kan förbjuda dig att ta med jordnötter på planet, rekommenderas det starkt att du inte gör det.

Tänk på det, om du var mycket allergisk mot jordnötter, skulle du känna dig bekväm med att veta att någon ett par rader över åt dem? Det är ganska lätt att helt enkelt välja ett annat mellanmål.

Vilken typ av säkerhetskontrolls-godkänd mat kan jag ta med på ett flygplan?

Du kan ta med nästan vilken fast, förpackad mat som helst på ett flygplan, så länge den passar bekvämt i din handbagage. Detta inkluderar bröd, kokt kött, hårdkokta ägg, godis, flingor, kakor, kex, chips, torkad frukt och nötter, samt smörgåsar, wraps, pizza, pasta och sallader. Färsk frukt och grönsaker är i allmänhet okej också, men fortsätt nedan för några undantag.

Särskilda säkerhetskontrollsregler för barnmat, bröstmjölk och modersmjölksersättning

Välling, bröstmjölk och juice för dina barn är tillåtna genom säkerhet, så länge de är i ”rimliga mängder” och du tar ut dem ur din handbagage så att de kan kontrolleras separat.

En säkerhetskontrollanställd kan be dig att köra dessa föremål genom röntgen, öppna deras behållare och/eller hälla ut lite vätska för inspektionen; du behöver inte samtycka till dessa förfrågningar, men om inte, kan du behöva genomgå en klappning, inspektion av din handbagage, etc.

Hur packar du din flygmat på rätt sätt?

Eftersom valmöjligheterna för måltider ombord och flygplatsrestauranger kan begränsas, förbered dig i förväg och fyll på mat du tycker om. I en genomskinlig, tätt försluten Zip-lock-påse, packa din favoritmåltid eller allergifri/vegetarisk/vegansk mat i ditt handbagage. Ha några isolerade påsar och små frysta isförpackningar ifall du bär mat som måste konserveras.

Överväg att packa saker i små påsar så att du inte fyller upp hela påsen. Du kan till exempel packa 2 snackspåsar med nötter och barer istället för 1 påse med en smörgås. Du kan också dela upp påsarna i måltidsstora portioner. En påse kan innehålla ett hårdkokt ägg, en påse med grönsaker, lite hård ost och lite grillad kyckling till exempel. Du kan också ha några fler som individuella småbitar, som en cupcake eller en kaka.

Att ta med mat på flyget

Oavsett tidigare standarder anses det nu vara acceptabelt och i många fall nödvändigt att ta med maten hemifrån eller affären när du flyger. Även om vissa flygbolag erbjuder överprissatta snacks och färdiga måltider, föredrar de att gästerna sköter sina egna behov när det är möjligt. Det är både godare, fräschare, och nyttigare. Innan du tar med något, kontrollera alltid med ditt specifika flygbolag för att säkerställa att det är tillåtet.

Du kanske också gillar

 • Melanotan: En Ny Dimension av Resor och Livsstil

 • Hur man Väljer det Bästa Boendet för Semestern – Bästa Tips

 • Får man Dricka Medhavd Alkohol på Flyg?

 • Vad ska man Packa i Handbagaget?