girl 622534 1280

Vad är en Livsstilsförändring?

En hälsosam livsstil är nyckeln till ett lyckligare liv. Det minskar vår chans att få cancer, demens, depression, hjärtsjukdomar och stroke. Livsstilsförändringar är ofta effektivare än mediciner och många tillstånd förebyggs genom att göra livsstilsförändringar.

Så varför är det så svårt? Tre skäl. Vi måste vara motiverade, ha en tydlig handlingsplan och inse att förändring inte kommer att ske över en natt.

Mycket ofta finns det en kultur av snabba lösningar och vi är inte tillräckligt förberedda när vi börjar. Vårt fokus ska inte ligga på snabba lösningar utan istället på att skapa nya vanor. Det tar cirka 66 dagar för de flesta att utveckla en vana där ett nytt beteende blir automatiskt. Om du har försökt ändra dig tidigare och det inte fungerade, hade du en ordentlig plan på plats?

Fysisk aktivitet – den enskilt bästa medicinen för vår hälsa

Vill du ha mer energi, bättre sömn och en bättre känsla av välbefinnande? Om ja, läs vidare…

Det moderna livet innebär att många sitter ner större delen av dagen. En stor andel av människor i västvärlden är fysiskt inaktiva.

Vi vet nu att brist på motion är mycket skadligt och ökar våra chanser att utveckla massor av sjukdomar och tyvärr, tidig död.

Detta beror på att fysisk inaktivitet resulterar i att dåligt fett (kallat visceralt fett) byggs upp. Detta gör i sin tur att vår kropps immunsystem blir överaktivt, vilket resulterar i kronisk inflammation som är orsaken till framtida sjukdomar. Så att bli aktiv minskar det dåliga fettet, minskar inflammation och minskar chansen att utveckla framtida sjukdomar.

Även att göra 10 minuter om dagen ger en enorm fördel.

Så om vi tillbringade 30 minuter om dagen med att gå (eller någon form av träning) får vi:

 • En förbättrad livskvalitet
 • Minskad för tidig död och depression
 • Mer energi, bättre sömn och minskad kronisk smärta

Så om träning var en drog så skulle alla få det utskrivet på recept. Det har kallats mirakelkuren av goda skäl! Så receptet är att begränsa sittande och sömn till bara 23 och en halv timme per dag. Kan du göra det?

Fler människor än någonsin är överviktiga eller feta. Detta är ett nytt fenomen och beror på att vi utsätts för onyttig mat och är mindre fysiskt aktiva. Fetma orsakar depression, högt blodtryck och diabetes bland många andra problem.

Att ha en hälsosammare kost kommer att göra en enorm skillnad för din hälsa, lycka och livskvalitet.

Varför inte försöka göra en livsstilsförändring i en månad och se skillnaden själv? Din läkare kan ordinera ett läkemedel som heter orlistat för att hjälpa dig gå ner i vikt även om detta måste vara en del av ett viktminskningsprogram.

Att göra en livsstilsförändring innebär att göra förändringar som du kan hålla fast vid på lång sikt. Det handlar inte om att banta i några veckor och sedan gå tillbaka till sina gamla vanor; det handlar om att göra permanenta förändringar av dina mat- och träningsvanor.

Vissa människor kan behöva göra stora förändringar, medan andra kanske kan göra mindre justeringar. Det viktiga är att hitta det som fungerar för dig och hålla fast vid det. Det finns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att göra en livsstilsförändring – det handlar om att hitta det som fungerar för dig.

Sett ur ett annat perspektiv kan man säga att en livsstilsförändring förändrar ditt liv. Flytta, byta yrke, byta typ av bil du kör, aktivitetsnivå du lägger ut, ändra matintag. Att ta ett annat syfte i livet.

 • När vi går i pension har vi ändrat vår livsstil.
 • När vi blir föräldrar förändras våra liv dramatiskt. Alla nya rutiner kommer in.
 • När vi gifter oss handlar vi kollektivt, från det individuella
 • När vi börjar arbeta permanent ändras våra tidsscheman för att passa våra arbetstider. Vi sover inte så sent som vi önskar längre.

Vilka livsstilsförändringar kan du dra nytta av?

 1. Att arbeta med dig själv tar aldrig slut. Du fortsätter bara att låsa upp oändliga nivåer av tillväxt,
 2. Ta regelbundna pauser från sociala medier och nyheter. Låt dina tankar, din ångest, din rädsla ströva fritt. Släpp dina känslor,
 3. Att ta av telefonen i några timmar efter att du har vaknat hjälper dig att lugna ner dig. Använd den tiden till att verkligen sitta med dig själv, andas och meditera så att du kan ta dig an dagen,
 4. Glöm aldrig att din sanna natur är kärlek,
 5. Humor är ett perfekt sätt att börja vilken relation som helst. Leende ansikten är mycket lättare att interagera,
 6. Lär dig något varje dag och du kommer ett steg närmare dina mål. Sätt upp realistiska och uppnåeliga mål,
 7. Du vet vad du vill. Du vet vad du behöver. Sluta sabotera dig själv,
 8. Ät mindre totalt sett. Ät mindre kolhydrater. Ät mer proteiner. Undvik droger. Ät sunt. Träna,
 9. Bli av med vanor som dränerar din energi: Stress, övertänkande, inkonsekventa sömnmönster, Att leva i det förflutna,
 10. Att leva inom dina möjligheter är en konst. De som inte följer det möter konsekvenser i framtiden,
 11. Mat och kläder kommer inte att äta upp din förmögenhet, men bristande planering kommer att göra det. Spara dina timmar och planera,
 12. Det finns ingen dålig tid att säga tack till dina föräldrar och välvilliga,
 13. Försök aldrig hårt för att få folk att gilla dig. Det spelar ingen roll om folk gillar dig eller inte. Att vara autentisk är en superkraft,
 14. Livet går vidare, slösa inte din tid på att oroa dig för dina misstag.

Vad ska jag göra för att ändra min livsstil?

1. Titta på dig själv i spegeln, slå dig själv på varje kind 10 gånger riktigt hårt, titta djupt in i dina ögon och inse att du vet svaret på ditt problem. Du har helt enkelt inte magen att gå vidare med din lösning.

2. Erkänn för dig själv att du måste träna självkontroll. Bli din egen boot-camp-instruktör och övningssergeant, undvik att göra saker som slösar bort din tid och koncentrera dig på att förbättra ditt liv, ett steg i taget. Städa ditt rum, inaktivera dina sociala medieprofiler, skriv ner dina problem på en tom vit sida och sätt igång med att lösa dem. Du har svaren i dig själv. Tänk logiskt.

3. Kom ihåg. Svaret finns i dig själv. Du vet vad du ska göra för att lösa ditt problem. Du vill bara att andra ska säga det högt till dig. Jag hoppas att du mår bra. Lycka till.

Hur kan jag göra affektiva livsstilsförändringar?

 • Börja spendera tid ensam.
 • Försök att vara en extrovert. Du kommer inte att ångra att du gör eller inte gör saker i ditt liv.
 • Börja skapa något redan nu, vad som helst, som får dig att älska dig själv mer.
 • Bli bättre på att klä känslan. Inte bara för att folk dömer dig vid första anblicken utan för att känna dig självsäker.
 • Börja göra något som får dig att le. Försök att tjäna!
 • Håll din cirkel liten. Du kan åtminstone lära dig något fantastiskt av dem varje dag.
 • Förändra dig själv, prova något nytt, som du ville se i dig själv. Det kan vara några färdigheter eller om ditt utseende. Välj själv.

Du kanske också gillar