people 5594462 1280

Hur kan man Ändra sin Livsstil?

Förändring kan vara en svår och långsam process, men om du kan se saker bara lite annorlunda kan du börja se stora framsteg. Här är idéer som kan hjälpa dig att ta reda på hur du kan förändra ditt liv och din livsstil.

När de flesta människor vill förändra sina liv, fokuserar de ofta på allt det yttre, som ett nytt jobb eller en ny plats eller nya vänner eller nya romantiska framtidsutsikter och så vidare.

Verkligheten är att att förändra ditt liv börjar med att förändra hur du ser allt i ditt liv. Så nedan är några specifika sätt du kan börja förändra ditt liv just nu.

Gör något

Många människor fastnar när de försöker förändra sina liv eftersom de inte vet ”var de ska börja” eller ”vad de ska göra.” Det enkla svaret är: att göra något – vad som helst, egentligen.

Motivationen att göra vad som helst – som att förändra hela ditt liv – kommer inte bara från någon magisk, mystisk plats inom dig. Handling är både effekten av motivation och orsaken till den. Du kommer att ta reda på om det är rätt eller inte i god tid (tro mig), men bara om du slutar skjuta upp och börjar engagera dig i världen.

Inse att allt du gör har en kostnad – var villig att betala priset

Mycket av livet uppgår i slutändan till en serie avvägningar. Allt har en alternativkostnad, och de stora sakerna vi vill ha i livet – som lycka och sunda relationer och rikedom – de har alla stora alternativkostnader. Du får inte drömkarriären på toppen utan att lägga ner din tid på botten, sedan ta en risk eller tolv och krossa några hjärtan på vägen.

Så den viktigaste frågan du kan ställa dig själv handlar inte om vad du vill, det handlar om vad du är villig att lida för. Som jag har sagt tidigare, att göra det du älskar är inte alltid att älska det du gör.

Omfamna det faktum att ingen bryr sig

Jag vet att du fick höra att du är en speciell liten snöflinga i ett hav av annars normala människor, men jag har några dåliga nyheter till dig: väldigt få människor bryr sig faktiskt om dig eftersom du faktiskt inte är så speciell (det, och folk är för upptagna över sig själva till att börja med).

Men jag vill att du ska fundera över hur befriande det är: Ingen bryr sig. Du är fri att göra vad du vill och ingen kommer bry sig om du misslyckas spektakulärt. Om något kommer de att respektera dig mer

Så istället för att basera alla dina livsbeslut på vad andra tycker om dig eller vad du gör eller hur attraktiv du kommer att se ut i din nya bil, ta reda på exakt vad det är du värdesätter mest i ditt liv och ta bort allt annat skitsnack.

Fokusera mer på vanor, mindre på mål

Många böcker och självutvecklingsråd fokuserar på mål och ”system” för att utveckla, som, S.M.A.R.T. mål och skapa ett obönhörligt fokus på att utföra varenda mål du någonsin sätter oavsett vad.

Sanningen är att mål i och för sig är ganska överskattade. Det är inget fel med att ha mål, men att vara besatt av dem är ofta kontraproduktivt eftersom att uppnå ett mål i verkligheten inte alltid är vad det är tänkt att vara. Istället gillar jag att fokusera på att skapa ett system av hälsosamma vanor som fokuserar på de viktigaste områdena med störst påverkan i mitt liv. Mina mål sköter sig ganska mycket vid den tidpunkten.

Ta reda på vem du är

Enkel fråga: vet du verkligen vem du är? Jag menar vet du vad som driver dig, vad som skrämmer dig, varför du gör de saker du gör, och vet du hur andra uppfattar dig också? Självmedvetenhet är, något paradoxalt nog, en bristvara nuförtiden (självbedrägeri är det däremot inte). Men det finns verkligen inget sätt att förändra ditt liv om du inte vet vad du förändrar med dig själv i första hand.

Fokusera på färre saker (och bli riktigt, riktigt bra på dem)

I vår moderna kultur av att tjäna mer, köpa mer, vara mer, jag gissar att någon på internet som säger att ”mer” faktiskt inte alltid är ”mer” i livet är säker på att drunkna ganska snabbt med alla ”life hacking” och ”livsstilsoptimering” poddar och bloggartiklar där ute.

En av konsekvenserna av att leva i en tid med till synes oändliga möjligheter är att man måste välja vilka möjligheter man ska utöva (allt har en kostnad, minns du?). Och faktumet att du inte kan få allt. Och så, för de allra flesta saker du gör, kommer du helt enkelt att vara medelmåttig. Det är ok. Du behöver inte vara en superstjärna på allt du gör för att leva ett meningsfullt liv.

Men om du kan göra en eller några saker riktigt, riktigt bra, kommer du att ligga före nästan alla andra som distraheras av sina smartphones och bråkar om saker som de inte har något inflytande över på Facebook.

Sluta försöka så hårt

Hur kontraintuitivt och kontraproduktivt det än låter, något konstigt händer när du försöker för mycket att göra precis vad som helst. Att försöka för mycket att få vänner har ofta motsatt effekt att jaga bort dem. Att försöka för hårt för att vara cool får dig ofta att se desperat ut. Att försöka vara lycklig gör dig ofta olycklig.

Men det finns en enkel lösning, och nej, det innebär inte att sänka dina standarder. Det kräver bara att du ser på saker lite annorlunda än vad du har gjort. Hur häftigt det än låter, var tacksam för det du har medan du arbetar mot det du vill ha. Allt du behöver för att vara lycklig är sannolikt precis framför dig. Börja ta dig tid att uppskatta livets enkla nöjen, som att ta en öl med en vän, ta en promenad i naturen, ringa din mormor och berätta för henne att du älskar henne, gå på en lek med dina kompisar.

Börja med att sätta upp små mål

När det gäller att göra en förändring i din livsstil är det viktigt att börja i det lilla. Om du försöker göra för mycket på en gång kommer du sannolikt att bli överväldigad och ge upp innan du ens har börjat.

Börja istället med att sätta hanterbara och uppnåeliga mål – som att gå en promenad varje dag eller äta en portion grönsaker till per dag. När du når dessa mål, höj gradvis ribban, så att du alltid utmanar dig själv men inte överväldigar dig själv.

Gör en plan

Ett av de bästa sätten att se till att du håller dig till dina mål är att ha en plan på plats. När du vet vad du ska göra och när det är mycket lättare att hålla sig på rätt spår, gör en lista över de steg du behöver ta för att nå ditt mål – som att ta med en hälsosam lunch till jobbet istället eller skaffa en ny sjukförsäkring .

Håll koll på dina framsteg

Att hålla ett register över dina dagliga prestationer är ett utmärkt sätt att hålla sig motiverad och på rätt väg mot att nå ditt mål. Du kan göra detta genom att föra en dagbok eller till och med använda något som myfitnesspal. Genom att göra detta kommer du att kunna se tillbaka på allt du har åstadkommit när du har nått ditt mål.

Kan jag verkligen förändra mitt liv?

Svaret är enkelt: ja, det kan du absolut! Vem som helst, oavsett hur fast de känner sig, kan förändra sitt liv. Allt börjar med beslutet att göra det.

Vill du förändra ditt liv? Bestäm dig för att du gör det, förbind dig till det och börja idag. När du väl har gjort ett åtagande kommer förändringarna garanterat att flyta.

Fokusera på en sak i taget och expandera sedan därifrån

Vad vill du helst förändra i ditt liv och varför? Kanske är ditt svar ”allt”, vilket kan kännas väldigt överväldigande.

Om du inte har en tydlig bild av vad du vill ändra, är ett utmärkt sätt att ta reda på det att skriva ner alla dina tankar.

Varför ska du skriva ner dina tankar? Eftersom journalföring hjälper till att klargöra dina tankar och känslor. Skriv en journal om följande ämnen för att komma till roten till vad du vill ändra. Efter den här övningen bör du vara mycket tydligare med vilka områden du vill ändra.

  • Hur spenderar du din tid?
  • Vem spenderar du din tid med?
  • Hur känner du dig i dina relationer?
  • Hur ser din vardag ut?
  • Känner du dig bekväm ekonomiskt?
  • Vilka är dina mål, planer och drömmar? Hur nära är du att uppnå dem?
  • Hur är din fysiska och psykiska hälsa?
  • När du har definierat vad du vill ändra är det dags för nästa steg.

Släpp dina begränsande övertygelser för att skapa förändring i ditt liv

Den historien du berättar för dig själv varje dag hjälper dig inte ett dugg. Kanske har du bestämt dig för att du är lat eller inte entreprenör. Men dessa berättelser är förmodligen inte sanna och är självpåtagna begränsande övertygelser som håller dig tillbaka.

För att göra förändringar i ditt liv måste du släppa dina begränsande övertygelser. När du släpper den gamla historien som du har berättat för dig själv i flera år, kommer du att se dina sanna förmågor och kommer att bättre kunna gå efter dina drömmar.

Jobba med förändring varje dag

Istället för att göra om ditt liv över en natt, lova att förändras lite i taget. ”Kontinuerlig förbättring” är konceptet att göra små förändringar varje dag som så småningom blir stora förändringar.

Detta är vanligtvis ett mycket mer framgångsrikt tillvägagångssätt för förändring än en gigantisk översyn eftersom det är lättare när du delar upp stora mål i mindre.

Ha tålamod

Förändring kommer inte att ske över en natt. Oavsett hur fokuserad du är på att göra ändringar tar det tid. Ha också tålamod med dig själv och låt din resa utvecklas och omfamna förändringen. Till en början kanske du inte märker något annorlunda, men förändring kommer.

Skapa en visionboard för att inspirera till förändring i ditt liv

En visionboard är ett bra sätt att ta till sig din fantasi och sätta ner dina drömmar på papper. Genom att visualisera en bättre framtid och se påminnelsen om hur ditt liv skulle kunna se ut, blir du inspirerad att fortsätta arbeta.

När drömmarna du har lagt ner på din visionboard börjar bli verklighet, kommer du vara ännu mer sannolikt att fortsätta växa och utvecklas. Så om pengar är det område du vill fokusera på, kan du skapa en specifik finansiell visionstavla för att uppnå finansiella mål.

Ändra din rutin (eller skapa en om du inte har en)

Rutiner kan få dig att känna dig fast i ett hjulspår, eller så kan de ta dig ur en. Om du har följt samma rutin i flera år, är att byta upp den, till och med lite, ett säkert sätt att skaka om saker i ditt liv.

Om du inte har någon rutin alls, kan ditt liv kännas kaotiskt och lite utom kontroll. För de flesta av oss är det svårt att uppnå våra mål när vi hela tiden känner oss nedstämda. För att fixa det, börja med att implementera en morgon- eller kvällsrutin.
Det behöver inte vara timmar långt; en enkel dagbokövning med morgonkaffet, lite stretching i sängen eller en promenad runt kvarteret är alla bra startar. Att ha en rutin är avgörande för att förändra ditt liv eftersom det hjälper dig att fokusera på dagliga mål.

Ändra ditt yttre utseende för att göra inre förändringar

Ibland behöver vi bara ändra lite saker på utsidan för att skapa inre förändring. Gör en inventering av hur du känner för dig själv. Känner du dig trygg i dina kläder? Är det något med din bild som inte känns äkta för den du verkligen är?

Genom att göra små justeringar i ditt yttre utseende och få lite självförtroende kommer du att bättre kunna möta världen och de förändringar du arbetar med.

Engagera dig för en hälsosammare livsstil

Ta en titt på dina tränings- och kostvanor eftersom det här är två områden där små förändringar kan göra en värld av skillnad. Om detta är ett område du vill förbättra, lova att göra något litet varje dag. Kan du börja med att dricka mer vatten?

Lägger du till en extra portion grönsaker på din tallrik? Precis som att ändra ditt utseende kan ge dig lite extra pepp i ditt steg, kan göra hälsosammare livsstilsval öka din energi och få dig att känna dig redo att erövra världen (och förändra ditt liv).

Sluta säga nej

Det finns en tid och en plats för att sätta ner foten, sätta dig själv först och säga nej. Men det finns också en fördel med att säga ja. Om du är någon som vanligtvis tackar nej till erbjudanden om att prova något annat eller kommer med ursäkter för att undvika nya situationer, varför inte börja säga ja oftare?

Att komma ur ett hjulspår och göra förändringar börjar ofta med att komma ur din komfortzon. När du väl börjar göra det vill du fortsätta göra det, och förändring kommer att flöda.

Lär dig något nytt

Att lära sig något nytt, oavsett om det är relaterat till den specifika förändring i ditt liv du vill göra eller inte, kan åstadkomma transformation. När du lär dig något nytt får du inte bara nya färdigheter utan också mer självförtroende.

Självförtroendet du får av att lära dig något nytt är som en byggsten som du kan fortsätta att lägga till. Att lära sig nya färdigheter kan också hjälpa dig att öka din inkomst!

Förändra din miljö

Ett av de bästa sätten att ta sig ur ett hjulspår är att förändra din miljö. Visst, du kan flytta över landet eller renovera ditt hus, men du kan också byta utrymme gratis.

Flytta runt dina möbler i ditt sovrum, börja arbeta på ett nytt kafé istället för ditt hemmakontor, eller rensa ut ett utrymme i ditt garage för din yogamatta och skapa ett hemma”gym”.

Liksom vårt fysiska utseende kan vår fysiska miljö ha stor inverkan på hur vi mår inombords. Att göra små justeringar av det kan leda till större förändringar.

Lär dig att älska dig själv och behandla dig själv vänligt

Så om du tar en lektion från den här artikeln eller bestämmer dig för att implementera ett tips, låt det vara det här: om du verkligen vill förändra ditt liv, se till att du älskar dig själv och sätter dig själv först. Om du inte gör det, eller om du har problem med det, arbeta på att behandla dig själv bättre.

Bli av med den där inre kritikern som lever i ditt huvud och spyr ut negativa kommentarer om dig själv som du aldrig ens drömmer om att säga till din värsta fiende.

Ge dig själv lite andrum, var stolt över allt du redan har åstadkommit, uppskatta det du har och skapa utrymme för att skapa förändring i ditt liv. För du förtjänar att känna hur det är att verkligen älska den du är!

Du kanske också gillar