training 828741 1280

Kan Träning Påverka din Längd?

Det kan verka som att träning kan hjälpa till med vad som helst, men det finns inga träningspass som gör dig längre. Tillväxt sker från spädbarnsåldern till tidig vuxen ålder, men när tillväxtplattorna i dina ben är förseglade är du klar med att växa.

Normal bentillväxt

Hos ett friskt barn sker tillväxt naturligt i flera år. I slutet av benen finns sektioner som kallas epifysiska tillväxtplattor. National Cancer Institute förklarar att dessa tillväxtplattor innehåller osteoblaster, som lägger ner nytt ben. Detta nya ben placeras i ändarna av skaftet och gör att din kropp växer längre.

Det nya benet (brosket) som lagts ner är mjukt. Så småningom hårdnar det och förvandlas till vanligt ben. Denna process kan fortsätta in i vuxen ålder – så sent som i 20-årsåldern. Men den största tillväxten sker i barndomen och tonåren. Efter det härdar epifysplattorna och tillväxten stannar.

Även om träning inte kan påskynda din tillväxt hjälper det till att hålla dina ben friska. Dina ben växer inte bara längre, utan de omformar sig hela tiden genom att lägga ner nytt ben och läka små frakturer. Träningspass kan hjälpa till att hålla ditt skelett robust och friskt, även om det inte finns några övningar som gör dig längre.

Träningspass hindrar inte tillväxten

Tron på att träning i ung ålder kan hämma tillväxten är falsk, enligt en studie från mars-april 2019 publicerad i Journal of Pediatrics. Forskare analyserade flera studier om träning och tillväxt. Även om det inte fanns många högkvalitativa studier i ämnet, kunde de rimligen fastställa att det inte fanns någon effekt på tillväxten.

Forskare drog slutsatsen att träning kan hjälpa genom att främja tillväxten av ben och muskler som håller kroppen stark. De noterade också att gravida människor inte påverkades negativt av träning.

En forskningsartikel från september 2016 publicerad i ​Pediatrics​ undersökte effekterna av tidig sportspecialisering på barn och ungdomar. Författarna förklarar att idrottsträningen har blivit mer intensiv och fokuserad de senaste åren, vilket leder till en ökad risk för skador hos yngre idrottare.

De noterar också att kvinnliga idrottare som tränar för hårt och inte äter tillräckligt kan få försenad menarche (den första menstruationscykeln) och utveckla något som kallas ”kvinnlig idrottstriad”, vilket påverkar bentillväxten. Detta visar att näring spelar en roll i utvecklingen, även om artikeln ovan inte nämner några specifika livsmedel som gör dig längre.

En studie från april 2018 publicerad i ​Journal of Science and Medicine in Sport​ fann att vuxna som tränar regelbundet har lättare att behålla friska ben. Det visar sig att typen av aktivitet du gör spelar roll.

I ovanstående studie utvecklade personer som spelade fotboll tjockare ben än de som simmade eller cyklade. Fotbollens genomslagskraft var orsaken.

Vetenskapen bakom höjdtillväxt

Under din tillväxtfas ökar de långa benen i din kropp storleken på plattorna som ligger längst upp i benen som kallas epifysplattor. En spridning av osteocytceller (celler som utgör benvävnad) resulterar i en ökning av längden på dina ben, vilket ytterligare ökar höjden på din kropp.

I själva verket finns det inte ens en enda studie som bevisar att lyft av vikter kan orsaka hämmad längd. Den enda risken med att lyfta vikter under din tonårsfas är att få en skada på grund av egolyft. Detta hinder kan dock tämjas genom att utbilda sig under sakkunnig övervakning, alias en certifierad coach.

Ett annat intressant faktum som motsäger denna myt är att lyft vikter under tonåren snarare kan förbättra din längd istället för att hämma den. Nu, här är logiken, under den fasen är kroppen på topp när det gäller att producera testosteron (kroppens anabola hormon) och olika andra tillväxthormoner.

Därför kan styrketräning då vara en välsignelse för kroppen, både ur ett utseendemässigt perspektiv och ett hälsoperspektiv. Sluta nu tro på denna bro-vetenskap och låt bara tonåringarna flytta lite järn!

Hur påverkar tyngdlyftning din tillväxt negativt?

Det finns inga negativa konsekvenser av styrketräning om du inte använder felaktiga tekniker. Felaktiga tekniker kan leda till skador, allt från mild till svår.

Men om du inte faktiskt tappar en vikt på din tillväxtplatta, kommer tyngdlyftning inte att försämra din tillväxt.
Tillväxtplattor finns i ändarna av benen hos barn och ungdomar. En tillväxtplattas funktion är att bestämma benets storlek.
Eftersom benen växer runt tillväxtplattan är tillväxtplattorna de sista av benen som härdar. Detta gör dem mer sårbara för frakturer och brott.

Om du skadar din tillväxtplatta kan du ändra längden på benet som den är fäst vid. Detta kan orsaka en obalans i längden på dina ben, kanske göra det ena benet kortare än det andra.

Men för att hejda din tillväxt, skulle du behöva allvarligt skada tillväxtplattorna till där benet nästan är förbjudet att bildas korrekt.

Det enda sättet att hämma din tillväxt genom att styrketräna är om vikterna slår hårt mot någon av dina tillväxtplattor. Eftersom detta är en sällsynt möjlighet är chansen stor att du är helt säker tyngdlyftning. Du måste dock alltid följa försiktighetsåtgärder och korrekt teknik för att säkerställa maximal säkerhet.

Vilka andra aktiviteter än tyngdlyftning kan hämma din tillväxt?

I princip kan all aktivitet som riskerar att skada tillväxtplattorna hämma din tillväxt. Eftersom tillväxtplattorna är relativt mjuka är de mer känsliga för brott. Det är därför vissa sporter, som fotboll, och till och med rullskridskor, är farligare än tyngdlyftning.

Om dina anklar eller knän får en tillräckligt hård träff för att skada tillväxtplattan, kanske dina ben inte bildas korrekt. Om de inte ges chansen att växa till den ursprungligen avsedda längden, kan din tillväxt hämmas.

Andra faktorer som kan hämma din tillväxt inkluderar brist på motion och rätt kost, brist på sömn och enorma mängder koffein. Effekterna av koffein på barndomens tillväxt är fortfarande i debatt, men i låga doser anses det vara relativt säkert.

Om tyngdlyftning inte hämmar din tillväxt, kan det förbättra den?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att tyngdlyftning kan hjälpa dig att växa. Om dina ben redan har smält ihop är du på din maximala höjd. Men när du växer kan du göra stretchövningar för att förlänga din skelettstruktur. Detta kommer dock inte att ge dig någon större höjd, eftersom din totala höjd är förutbestämd av dina tillväxtplattor.

Att sova i rätt hållning och vila mycket, särskilt under dina uppväxtår, kan hjälpa dig att få den fulla potentialen från dina tillväxtplattor. När du väl är fullvuxen kommer du inte att kunna ändra din längd. Faktum är att när du blir äldre kommer dina ben att börja krympa och du kommer att bli kortare.

Att krympa när du åldras är vanligt och orsakas av ett antal faktorer, såsom osteoporos och hur ditt brosk blir kompakt under åren. Förlusten av muskler och fett är en annan faktor. Men det totala beloppet som en person krymper när de åldras är bara ett par centimeter.

Faktum är att du redan krymper varje dag under dagen, även när du är ung. Tyngdkraften får dig faktiskt att förlora en del av vattnet från dina skivor, vilket gör att kuddarna komprimeras och för dina ryggradsben närmare varandra. När du lägger dig ner slutar tyngdkraften att komprimera dina skivor så att dina skivor återgår till det normala och på morgonen har din kropp återgått till sin fulla höjd.

Även om du inte kan förlänga din längd på något konkret sätt, kan du utföra stretchövningar och yogaträning för att förlänga dina muskler och träna styrketräning för att stärka dina muskler. Behåll en god hållning hela dagen och natten och håll huvudet högt för att alltid vara din längsta.

Du kanske också gillar