money 3219298 1280

Hur får man Bättre koll på Ekonomin?

Att komma på vägen mot ekonomisk framgång är inom räckhåll. Om du är som många idag, känner du dig antagligen fast eller kanske överväldigad av ditt liv – som att du inte kan komma framåt tillräckligt snabbt, spara mer pengar eller ens veta vart dina pengar tar vägen. Ekonomi är central del av livet och ett gott och tillfredställt liv börjar vid en god kontroll på ekonomin.

Det kan finnas några omedvetna tankar som håller dig tillbaka och hindrar dig från att gå framåt, bygga rikedom och spara mer.

Må inte dåligt. Du är inte ensam. Alla av oss har dåliga pengarvanor. Att känna igen dem och göra något åt ​​dem kommer att förändra ditt liv.

Tänk på ditt liv och dina pengar och fråga dig själv, vad håller mig tillbaka? Om du var tvungen att definiera det första misstaget du gör med dina pengar, vad skulle det vara?

Pengarmisstaget nummer ett

Enligt min åsikt är det största misstaget man kan göra när det kommer till ekonomin att inte ta kontroll över sina pengar. Det spelar ingen roll varför – det kan finnas tusen anledningar eller ursäkter. Varje person och varje situation är annorlunda. Men det är bristen på kontroll som håller dig tillbaka från ekonomisk framgång.

Så hur ”får du kontroll” över dina pengar? Du gör det till en prioritet. Du stärker dig själv genom att verkligen titta på hur du tjänar, sparar, och spenderar.

Många av oss gör något med våra pengar som vi inte gillar. Och vi har alla gjort saker med våra pengar som vi ångrar. Gamla vanor och att känna sig överväldigad av livets press kan hålla dig tillbaka. Genom att få personlig insikt garanterar jag att du får bättre kontroll över dina pengar.

Att ta kontroll över dina pengar har aldrig varit viktigare, särskilt om du vill säkerställa din familjs ekonomiska framtid och att du har tillräckligt med pengar för att leva ett långt och bekvämt liv. Så hur får du kontroll över dina pengar?

Bli informerad

Ju mer du vet om dina pengar, desto bättre beslut kommer du att fatta. Det finns ingen anledning att bli en finansiell expert, men du behöver förstå grunderna om hur du tjänar, spenderar, delar och sparar dina pengar. Att bli mer medveten om dina vanor hjälper dig att nå dina mål.

Sluta leva för dagen och sätt upp mål

Om du vill uppnå mer är att sätta upp mål sättet att göra det. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har eller tjänar, om du precis har börjat eller har en framgångsrik karriär, att sätta upp mål ger dig klarhet. Det hjälper dig att sluta slösa bort pengar och spara mer. Det kommer att inspirera dig att öppna dig för nya möjligheter. Det hjälper dig att hantera skulder och må bättre!

Organisera dig

Organisera varje aspekt av ditt liv, från ditt sinne och pengar, till ditt hem, kontor och barn. Det är viktigt att engagera din familj i din strävan efter organisation och att lära dig hur du håller dig organiserad även när det oväntade kastar dig från din rutin.

Be om hjälp

Sök expertråd. Om du inte förstår något, har tvivel eller är otydlig om dina pengar eller investeringar, prata med en finansiell expert. Boka tid och förbered en lista med frågor. Att vara informerad hjälper dig att fatta bättre beslut.

Skapa en utgiftsplan

Få en plan på plats för att hantera dina utgifter. Att göra en budget och hålla sig till den är en utmaning för många kvinnor. Det är därför det är så viktigt att skapa en budget som matchar dina utgiftsmönster och hjälper dig att undvika impulsutgifter. Det hjälper dig att sätta upp och uppnå dina ekonomiska mål. Det kommer att hålla dig motiverad – och motivation är nyckeln till framgång.

Att ta kontroll över dina pengar innebär att investera i dig själv. Det betyder att du måste börja göra saker lite annorlunda.

Skapa en superenkel budget

Att skapa en budget är ett av de äldsta ekonomiska råden. Och det finns goda skäl till varför.

När du gör en budget talar du om för dina pengar vart de ska gå. Du påminner dig också om vad som är viktigt att spendera pengar på. Om du inte kontrollerar dina pengar, kommer de att kontrollera dig. Problemet är att de flesta budgetar är för komplicerade för att faktiskt hålla sig till. För dem som inte gillar att följa en komplicerad uppsättning kalkylblad behöver du en enkel budget.

Om det är för svårt för dig att göra en månadsbudget, gör sedan en budget för var och en av dina lönecheckar. När du får din lönecheck, skriv omedelbart ner alla dina utgifter för den löneperioden. Betala dina räkningar först, ställ sedan ut matpengar och spendera pengar. När alla dina nödvändiga levnadskostnader har uppfyllts, dela upp resten mellan dina besparingar och investeringar.

Var ärlig om dina utgiftsvanor

Hur många gånger har du köpt något helt nytt och sedan knappt använt det?

Förmodligen mer än du vill erkänna. En tillfällig utgiftschock händer de bästa av oss, men det borde inte vara en upprepad vana. Ta en titt runt huset och undersök dina tidigare kreditkortsräkningar och kvitton. Vad köper du för mycket av? Vad köper du och använder sedan aldrig?

Gör mentala anteckningar om saker som du slösar pengar på. Nu när du gör din budget, se till att minska eller begränsa mängden pengar du spenderar på onödiga föremål. När du går och handlar, utvärdera noggrant de varor du tänker köpa. Om du inte behöver det, köp det inte.

Var beredd

Alla behöver en säkerhetsbuffert. Låt oss inse det: olyckor händer. Om du vanligtvis betalar för livets små nödsituationer på kredit, måste du ändra ditt levnadssätt.

Om du inte är van vid att spara, eller om det känns utom räckhåll att samla en stor nödfond just nu, börja i det lilla. Sätt upp minimål för dig själv. Börja med en nödfond på 5000kr och utmana dig själv för att se hur snabbt du kan nå ditt mål.

Du kan arbeta extra timmar, sälja saker runt huset eller göra stora budgetnedskärningar för att nå ditt mål. När du har träffat ditt första mål, sätt upp ett till. Helst bör du spara tre till sex månaders utgifter – men i slutändan måste du spara det som får dig att känna dig trygg.

Betala ner din skuld

Att bära en stor belastning av skulder gör att du känner dig stressad och instängd. När allt kommer omkring, vem vill ägna hela sitt liv åt att lämna över pengar till sina gäldenärer?

Gör en plan för att befria dig från skuldbördan

Du kan använda skuldsnöbollsmetoden för att betala av minsta till största skulder, eller så kan du betala av skulden enligt räntesatser. Ta beslutet att du ska bli av med skulden och håll dig till din plan oavsett vad.

Det kommer att finnas dagar då du känner att du aldrig kommer framåt. Det kommer att finnas dagar då du vill lägga dina besparingar på underhållning. Att betala av din skuld kommer att kräva hårt arbete och beslutsamhet, men det kan göras.

Lär dig mer om privatekonomistrategier

Medan vissa människor föredrar att dyka in i ett ämne och göra sin egen forskning, vill andra ha steg-för-steg-vägledning för att leda dem i rätt riktning. Oavsett vad dina inlärningspreferenser kan vara, för att utveckla eller öka din medvetenhet om privatekonomiska termer kommer koncept och strategier går en lång väg mot att bygga förtroende för att hantera dina pengar.

Använd finansiella utbildningsverktyg till ditt förfogande

Oavsett vilken inlärningsmetod du föredrar finns det fantastiska verktyg att använda, från bloggar och expertförfattade artiklar till finansiella utbildningsprogram online som guidar användare genom en mängd olika finansiella ämnen. Det kan inkludera viktiga ekonomiska begrepp, bygga en utgifts- och sparplan, förbereda sig för stora inköp och planering inför pensionering.

Sätt upp ett uppnåeligt ekonomiskt mål

Nu när du har en grundläggande förståelse för att hantera din ekonomi, börja ta steg för att uppnå ett ekonomiskt mål som är viktigt för dig. Det är lätt att bli frestad att hoppa in för snabbt, sätta flera ekonomiska mål samtidigt som visar sig vara ouppnåeliga och kan leda till att du ger upp eller inte håller dig till en långsiktig plan.

Ställ in passivt sparande

Att bygga ekonomiskt förtroende är stegvis och tar tid. Den bygger också på sig själv och växer för varje seger du uppnår. Försök att sätta ett mål att börja, till exempel att bygga ett nödspar. Ett bra sätt att börja är att öppna och länka ett sparkonto med ditt checkkonto och ställa in en automatisk överföring för ett specificerat belopp varje månad (eller varje lönecheck) från check till sparande.

Lägg proaktivt till dina besparingar och ditt förtroende

I slutet av varje månad, kolla din ekonomi för att se om din budget tillåter dig att antingen öka dina automatiska överföringsbelopp, eller om du har ett överskott vid en viss tidpunkt, göra en engångsöverföring till sparande. När du ser dina besparingar växa, kommer även förtroendet för att du kan uppnå ditt mål att växa.

Du kanske också gillar

  • Hur får man Bättre Ekonomi? Bästa Tips & Råd