Vad innebär det att leva på ett hållbart sätt?
Att upprätthålla något betyder helt enkelt att hålla igång det. Det finns många människor som lever på planeten jorden – över 7,8 miljarder! – och de behöver alla vissa saker för att överleva. Som ett absolut minimum behöver människor mat, vatten och någonstans att bo. Alla dessa behov måste tillgodoses av de resurser som finns tillgängliga på planeten. Om vi använder resurser som inte kan ersättas, eller om vi utför metoder som skadar planeten snabbare än den kan återhämta sig, är detta inte hållbart.
När vi pratar om att leva på ett hållbart sätt talar vi generellt om att utveckla sätt att leva som inte skadar miljön, eller som orsakar lägsta möjliga inverkan på den. Att leva hållbart innebär att människor försöker hantera sina behov på ett sätt som gör det möjligt för framtida generationer att göra detsamma. Hållbart boende innebär att hitta sätt som vi kan få planetens resurser att hålla så länge som möjligt, helst för alltid.
En del av planetens resurser tar redan slut eller så orsakar de problem eftersom det inte finns tillräckligt för alla som vill ha dem. Det är dessa problem som ett hållbart liv försöker förbättra.
Vad innebär hållbart boende?
Mer än ett modeord, hållbar livsstil är en filosofi som syftar till att minska mänsklig påverkan på miljön. Hållbart liv tar hänsyn till positiva förändringar som individer och samhällen kan göra för att minska sin miljöpåverkan.
Syftet med detta är att stävja effekterna av den globala uppvärmningens klimatförändringar och göra jorden levande för kommande generationer. De dagar då hållbarhet var förbehållet stora företag och regeringar är förbi.
Idag pekar ett hållbart liv också på hur individer och familjer kan minska sin miljöpåverkan. Den har många rörliga delar, varav en är att välja naturliga och förnybara resurser. Som ett resultat undviker ett hållbart eller ekologiskt boende att utarma jordens naturresurser.
Hållbar livsstil
Ibland ser människor hållbart liv som en livsstil som är reserverad för en viss grupp. Det finns dock många små sätt att leva ett mer hållbart liv. Att övergå till ett mer hållbart liv innebär helt enkelt att utvärdera dina livsstilsval och deras inverkan på världen.
Även om vi kanske inte direkt påverkar vissa av dessa saker, påverkar valen ofta produktionsflödet.
Så till exempel kan mindre överkonsumtion leda till minskade koldioxidutsläpp. Sedan minskar detta inte bara ditt miljöavtryck utan också, med kollektiva ansträngningar, även nationernas.
För att säkerställa att vi inte utarmar jordens resurser behöver vi nya och medvetna sätt att leva. Det är i grunden här ett hållbart liv kommer in.
Varför behöver vi ett hållbart boende?
Världens befolkningstillväxt visar på behovet av miljömässig hållbarhet. Det indikerar också vilken roll var och en av oss spelar i det stora schemat. Som ett resultat kräver denna tillväxt att hållbara metoder prioriteras.
Med mer efterfrågan på grundläggande behov som mat, kläder och tak över huvudet kan naturresurser, särskilt ändliga sådana som fossila bränslen, vara i fara. Förutom grundläggande behov har människor också livsstilskrav som bidrar till globala utsläpp av växthusgaser. Giftiga gaser som koldioxid och metangas påverkar människor, djur och jordens hälsa.
Idag, globalt, släpper vi ut cirka 50 miljoner ton koldioxid. Detta representerar en ökning med över 40 % från 35 miljoner ton sedan 1903. De primära källorna till dessa utsläpp är el och värme, jordbruk, transporter, skogsbruk och tillverkning.
Som människor går det inte att förneka att vi behöver tillfredsställa våra grundläggande behov. Men hållbarhet och hållbart boende ställer frågan: ”kan vi tillfredsställa dessa behov utan att utarma jordens naturresurser?”.
Öka adoptionen av en hållbar livsstil
Även om industrier och tillverkare har betydande roller kan individer också utöva ett hållbart liv.
Vi kan undersöka våra livsstilsval. När vi utövar ett hållbart liv skapar vi nya sätt att skydda jorden och leva bättre. Våra val flyter på att skapa ett bättre och hälsosammare liv för jordens befolkning. Tillsammans kan vi spara energi, göra hållbara matval, minska matsvinnet och generellt göra hälsosammare val.
Det finns många exempel på hållbara metoder du kan införliva i ditt liv. Du kan till exempel handla lokalt, välja biologiskt nedbrytbara material, plocka säsongsbetonad mat, odla din egen mat och välja hållbart mode.
Vi kommer att undersöka praktiska sätt du kan leva hållbart längre ner. Just nu kanske du undrar var detta hållbarhetsmedvetande har sitt ursprung, särskilt i modern tid.
Historien om modern hållbarhet
När vi undersöker livet på jorden är det tydligt att vår överlevnad beror på den naturliga miljön. Vi förlitar oss på naturens resurser för att stödja vår överlevnad, direkt eller indirekt. Vi förlitar oss starkt på naturen, från lokala och säsongsbetonade livsmedel till bränslen, växter och naturligt ljus.
Även om de flesta människor inte medvetet väljer att påverka planeten negativt, är våra val fortfarande avgörande. Vi förlitar oss starkt på hur våra tillverkningssystem fungerar och dikterar utsläppen av växthusgaser, deponiavfall och liknande. Om vi vill skapa harmoni mellan människor och natur måste vi sträva efter ett hållbart liv.
Idag ser vi innovativa förändringar för att upprätthålla denna harmoni. Vi har elbilar, hållbar kollektivtrafik och system för att minska avfallet. Sättet som vissa nationer producerar el på förändras, och vi kan uppleva ökningen av återvunnet material.
Många tillverkare uppmärksammar också hur de utvinner, producerar och distribuerar. Allt detta syftar till att skydda resurser och begränsa växthusgaser.
Innan dessa innovationer hade det funnits ett växande medvetande i vårt förhållande till jorden. Det hade funnits oro över utarmningen av miljöresurser för inte bara nuvarande generationer utan även framtida. Genom att spåra historien kan det vara svårt att specificera när hållbart boende från början blev en rörelse.
I decennier har ursprungsbefolkningen levt på sätt som prioriterar att leva i harmoni med naturen. Men vi kan bättre förstå uppkomsten av den moderna hållbara rörelsen. Vissa händelser förändrade vårt sätt att tänka på att leva.
Definition av hållbart boende
Hållbart liv är att göra medvetna livsstilsval som minskar en persons påverkan på miljön. Individer som anammar hållbara livsfilosofier strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck och bevara jordens resurser.
En del människor cyklar till exempel eller tar kollektivtrafiken till jobbet, eftersom dessa transportsätt minskar sina koldioxidutsläpp. Andra har slutat använda matkassar i plast för engångsbruk till förmån för tygpåsar för flera användningsområden som en del av deras definition av hållbart boende.
Förespråkare för hållbar livsstil strävar efter att leva på sätt som är mindre belastande för jordens naturresurser. Hållbart boende ska inte förväxlas med nollavfallsrörelsen, som är mer snävt inriktad på att minska föroreningar från deponier. Nollavfallsförespråkare eftersträvar detta mål genom att vidta åtgärder för att minska eller eliminera mängden skräp som individer och familjer producerar.
Vad är hållbar livsstil?
Individer som undrar vad en hållbar livsstil är kan vara intresserade av att utforska enkla åtgärder de kan vidta för att stödja en hälsosammare miljö. Individer som vill leva mer hållbart kan göra det på följande sätt.
Konservera vatten
Forskare uppskattar att 71 % av jordens yta är täckt av vatten, men bara 3 % av planetens vatten är säkert att dricka. Av dessa 3 % finns 2,5 % under ytan i glaciärer och inlandsisar eller i atmosfären, vilket lämnar 0,5 % tillgängligt för att dricka. Därför är vattenbesparing en hörnsten i ett hållbart liv. Fördelarna med att spara vatten inkluderar minskade vatten- och energiräkningar och förbättrad tillförlitlighet i vattenförsörjningen under torka.
Vanliga sätt som människor sparar vatten på är att byta till lågflödes toaletter och duschmunstycken, kolla efter läckor och stänga av rinnande vatten medan de diskar eller borstar tänderna. Andra ansträngningar kan vara att be lokala myndigheter om en vattenrevision, installera regntunnor eller lägga till regnsensorer i bevattningssystem.
Stöd lokala bönder
Att köpa lokala produkter är bra för planeten. Till exempel, medan jordgubbar som säljs i stora butiker ofta kommer i engångsplastlådor, tenderar jordgubbar som säljs på bondemarknader att ha begränsad förpackning. Att köpa lokalt minskar avfallet och användningen av fossila bränslen från transporter.
Ät ekologisk mat
Ekologiskt odlade livsmedel främjar miljömässig hållbarhet. Data tyder på att ekologiskt jordbruk återuppbygger markens hälsa och förhindrar att skadliga kemikalier förorenar vattenförsörjningen. Ekologisk odling stöder också det lokala djurlivet, eftersom bönder som inte använder bekämpningsmedel ofta har större biologisk mångfald av växter, insekter och mikrober på sina gårdar.
Ät en växtbaserad kost
Att begränsa konsumtionen av kött, ägg och mejeriprodukter kan hjälpa individer att minska sitt koldioxidavtryck. The Economist rapporterar att om fler människor bestämde sig för att äta vegan till två tredjedelar av måltiderna skulle de globala koldioxidutsläppen minska med nästan 60 %. Att minska mjölkkonsumtionen kan vara fördelaktigt för miljön eftersom det uppskattas att mjölkgårdar genererar ungefär 40 % av all metangas som produceras varje år.
Börja kompostera
Många miljöfördelar är förknippade med kompostering, enligt EPA. Kompostering förvandlar trädgårdsavfall och matrester till en produkt som kan användas för att förbättra jordkvaliteten, vilket minskar beroendet av kemisk gödning.
EPA säger vidare att kompostering förbättrar vattenretention i jordar och minskar mängden organiskt avfall som transporteras till deponier. Det sistnämnda är viktigt eftersom när organiskt avfall deponeras frigörs metangas (en växthusgas) när det bryts ner, medan metanutsläppen minskar avsevärt när organiskt avfall bryts ned via kompostering på grund av högre syrehalter.
Återvinning
Återvinning är en viktig del av hållbarhet. Förutom att minska mängden avfall som skickas till förbränningsanläggningar och deponier, hjälper återvinningen till att bevara naturresurser, såsom timmer. International Union for Conservation of Nature uppskattar att ungefär 8 miljoner ton plastavfall hamnar i världshaven varje år. Återvinning av produkter gjorda av plast, såsom flaskor och engångspåsar, hjälper till att minska marin plast.
Lokala myndigheter har vanligtvis olika regler om vad som kan placeras i återvinningskärl, men några vanliga riktlinjer inkluderar:
- Se till att återvinningsbart material – inklusive glas, aluminium, tenn och plastbehållare – är noggrant rengjorda och torkade.
- Inkludera endast rent papper, kartong och kartong.
- Återvinn inte plastpåsar (men ta dem till mataffären för återvinning).
- Inkludera styv plast märkt med siffrorna 1 till 7, men inte redskap eller sugrör.
- Återvinn inte kombinerade material, som pappersmuggar med plastbeläggning.
Handla begagnat
Många miljöfördelar är förknippade med att köpa begagnade kläder. Kläder som produceras i fabriker ger utsläpp av växthusgaser, och dessa utsläpp kan vara betydande. Detta noteras i en 2019-artikel om Medium, som fann att det krävs uppskattningsvis 70 miljoner fat olja för att producera all polyester som världen konsumerar varje år. Dessutom hamnar det avloppsvatten som produceras när tyger färgas ofta i vattensystem. Att köpa begagnade kläder förhindrar också att de hamnar på soptippen.