kinga cichewicz 5NzOfwXoH88 unsplash

Kan man få för Mycket Sömn? Allt du bör Veta!

Det finns ingen exakt mängd av hur mycket sömn en person behöver eftersom det kan variera från person till person. Men enligt rekommendationer från världshälsoorganisationen (WHO) bör vuxna försöka få mellan 7-9 timmars sömn per natt.

Om du får för mycket sömn kan det påverka din hälsa på olika sätt. Till exempel kan det påverka din koncentrationsförmåga och din förmåga att utföra vardagliga sysslor. Dessutom kan det öka risken för viktökning eftersom det kan öka aptiten och minska fysisk aktivitet.

Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att må bra, men det är också viktigt att få en bra balans mellan sömn och vakenhet. Om du märker att du har svårt att vakna på morgonen, att du är trött och orkeslös under dagen eller att du har problem med att hålla dig vaken, kan det vara ett tecken på att du får för mycket sömn.

Om du misstänker att du får för mycket sömn kan det vara bra att prata med en läkare eller annan vårdgivare för att ta reda på orsaken och få råd om hur du kan få en bättre sömnbalans. Genom att ändra på din livsstil och hälsosamma vanor kan du hjälpa dig själv att få en bättre sömnbalans och må bättre.

Det finns några tecken som kan vara bra att hålla utkik efter om du misstänker att du får för mycket sömn:

  1. Svårigheter att vakna på morgonen. Om du har svårt att vakna på morgonen trots att du har sovit tillräckligt kan det vara ett tecken på att du får för mycket sömn.
  2. Trötthet och orkeslöshet under dagen. Om du känner dig trött och orkeslös under dagen trots att du har sovit tillräckligt kan det vara ett tecken på att du får för mycket sömn.
  3. Problem med att hålla sig vaken. Om du har problem med att hålla dig vaken under dagen, till exempel under möten eller när du ska köra bil, kan det vara ett tecken på att du får för mycket sömn.
  4. Viktökning. Om du har märkt att du har gått upp i vikt trots att du inte ändrat dina matvanor och är fysiskt aktiv kan det vara ett tecken på att du får för mycket sömn.

Om du märker att du har något av dessa tecken kan det vara bra att prata med en läkare eller annan vårdgivare för att ta reda på orsaken och få råd om hur du kan få en bättre sömnbalans.

Om du misstänker att du får för mycket sömn

Det finns några saker du kan prova om du misstänker att du får för mycket sömn:

  1. Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag. Detta kan hjälpa dig att få en mer regelbunden sömnrytm och få en bättre sömnbalans.
  2. Se till att du har en bekväm säng och en avslappnande sovrutin. En bekväm säng och en avslappnande sovrutin kan hjälpa dig att sova bättre och få en bättre sömnbalans.
  3. Försök att undvika att titta på skärmar innan du ska sova. Skärmar kan påverka din sömn och orsaka att du får för mycket sömn.
  4. Var fysiskt aktiv. Motion kan hjälpa dig att få mer energi och känna dig mer vaken och alert.
  5. Ät hälsosamt. En hälsosam kost kan ge dig mer energi och hjälpa dig att må bättre.
  6. Prata med en läkare eller annan vårdgivare. Om du misstänker att du får för mycket sömn kan det vara bra att prata med en läkare eller annan vårdgivare för att ta reda på orsaken och få råd om hur du kan få en bättre sömnbalans.

Genom att ändra på din livsstil och hälsosamma vanor kan du hjälpa dig själv att få en bättre sömnbalans och må bättre. Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att må bra, men det är också viktigt att få en bra balans mellan sömn och vakenhet.

Är det farligt att få för mycket sömn?

Det finns också viss forskning som tyder på att för mycket sömn kan öka risken för vissa hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Men dessa studier är fortfarande relativt odefinierade och det finns behov av mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

Du kanske också gillar