danny g l2NRQNkQ2Qk unsplash

Hur Lugna Ångest? Så Lugnar du Ångest – Tips & Råd

Ångest är en vanlig känsla som vi alla upplever på olika sätt. Ibland kan ångesten kännas mer intensiv och svårhanterlig, vilket kan påverka vår vardag på olika sätt. Om du känner dig stressad, orolig eller rädd på grund av ångest kan det vara svårt att lugna ner sig. Här är några tips på hur du kan hantera och lugna ångesten:

 1. Andas djupt och medvetet: När vi är stressade eller oroliga tenderar vi att andas fortare och ytligare. Genom att fokusera på att andas djupt och medvetet kan du hjälpa till att lugna ner dig själv. Försök att andas in genom näsan och ut genom munnen, och räkna till fyra när du andas in och till fyra när du andas ut.
 2. Gör något som ger dig lugn och ro: Vad som ger lugn och ro kan vara olika från person till person. Det kan till exempel vara att göra något kreativt som måleri eller trädgårdsarbete, att göra en promenad eller att lyssna på lugnande musik. Hitta något som fungerar för just dig och försök att göra det när du känner att ångesten blir svårhanterlig.
 3. Prata med någon du litar på: Det kan vara skönt att prata med någon du litar på om det som orsakar din ångest. Genom att få prata av dig kan du känna dig lättare och det kan vara en hjälp att få en annan persons perspektiv.
 4. Ta hand om din kropp: Se till att du får tillräckligt med sömn, ät näringsrik mat och motionera regelbundet. Att ta hand om din kropp kan hjälpa till att lindra ångest och stress.
 5. Ge dig själv tid och utrymme: Låt dig själv ta den tid du behöver för att hantera ångesten. Det kan vara skönt att ta en paus och ge dig själv lite utrymme att andas och samla tankarna.
 6. Sök professionell hjälp: Om ångesten känns svår att hantera på egen hand kan det vara bra att söka hjälp hos en professionell, till exempel en psykolog. En psykolog kan hjälpa dig att hitta strategier för att hantera ångesten och ge dig
 7. Försök att slappna av: Prova avslappningsövningar som meditation eller djupandning för att hjälpa dig att slappna av och känna dig mer lugn.
 8. Hitta en distraktion: Prova att göra något som du tycker är roligt och avslappnande, som att läsa en bok eller titta på en film. Det här kan hjälpa dig att koppla av och få tankarna på annat.
 9. Se till att du får tillräckligt med sömn: Sömnbrist kan orsaka ångest och stress, så se till att du får tillräckligt med sömn för att hålla dig lugn och balanserad.
 10. Ge dig själv beröm: Var inte hård mot dig själv om du känner ångest. Ge dig själv beröm för att du försöker hantera den och försök att vara snäll mot dig själv.
 11. Försök att hitta en balans: Se till att du har en balans mellan arbete, fritid och återhämtning för att hålla ångesten på en hanterbar nivå.
 12. Se till att du äter bra: En hälsosam kost kan hjälpa till att hålla ångesten på en låg nivå. Prova att äta en mängd olika grönsaker, frukter, fullkornsprodukter och proteinkällor. Undvik starkt koffeinhaltiga drycker och sötsaker som kan öka ångesten.
 13. Använd kognitiv beteendeterapi (CBT): CBT är en form av terapi som hjälper dig att hantera dina negativa tankar och beteenden genom att ändra på hur du tänker och agerar. Det kan hjälpa dig att hantera din ångest på ett mer hälsosamt sätt.
 14. Se till att du får tillräckligt med motion: Regelbunden motion kan hjälpa till att sänka ångestnivån och förbättra ditt välbefinnande.
 15. Använd naturliga alternativ: Vissa människor hittar lindring genom att använda naturliga alternativ som t.ex. aromaterapi med lugnande örter som lavendel eller valeriana. Prata med en professionell innan du använder naturliga alternativ för att se till att de är lämpliga för dig.
 16. Sök professionell hjälp: Om du känner att din ångest blir för svår att hantera, se till att du söker hjälp från en professionell såsom en läkare eller psykolog. De kan hjälpa dig att hitta en behandlingsplan som passar dig och ge dig verktyg och stöd för att hantera din ångest på ett mer hälsosamt sätt.

Det kan ta tid att hitta vad som fungerar bäst för att hantera din ångest, men med lite tålamod och uthållighet kan du hitta sätt att hantera den och leva ett mer lugnt och balanserat liv.

Vad är ångest?

Ångest är en normal känsla av oro och fara som många människor upplever någon gång i livet. Det är en del av det mänskliga stressresponssystemet och kan hjälpa oss att vara alerta och beredda på att hantera hot och utmaningar.

När vi känner ångest, kan vi uppleva en mängd olika kroppsliga symptom såsom hjärtklappning, svettningar, andnöd, yrsel och fysisk spänning. Vi kan också känna oro, rädsla och osäkerhet.

Ångest kan vara en normal och naturlig reaktion på stressande situationer, men för vissa människor kan ångesten bli så intensiv och påverka deras vardag så mycket att det kan bli svårt att hantera. I sådana fall kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp.

Det finns många olika typer av ångest, inklusive:

 1. Generaliserat ångestsyndrom (GAD): Detta är en ångeststörning som innebär att man har en konstant känsla av oro och fara. Människor med GAD kan ha svårt att slappna av och kan ha svårt att hantera vardagliga aktiviteter på grund av sin ångest.
 2. Social ångest: Social ångest, också kallad social fobi, innebär att man har en stark rädsla för att bli bedömd eller ifrågasatt av andra människor i sociala situationer. Människor med social ångest kan ha svårt att prata inför andra, träffa nya människor eller delta i sociala aktiviteter.
 3. Panikångest: Panikångest innebär att man plötsligt får en stark känsla av oro och fara utan att det finns någon uppenbar anledning. Panikångest kan orsaka fysiska symptom som hjärtklappning, svettningar och andnöd.
 4. Fobier: En fobi är en stark rädsla för något specifikt, som t.ex. höjder, spindlar eller att flyga. Människor med fobier kan ha svårt att hantera situationer som innebär sin rädsla och kan känna stark ångest när de möter dem.

Oavsett vilken typ av ångest man upplever, kan det vara svårt att hantera och påverka vardagen på ett negativt sätt. Det är viktigt att söka hjälp om ångesten blir för svår att hantera och påverkar livskvaliteten. Professionell hjälp kan hjälpa dig att hitta sätt att hantera din ångest och leva ett mer balanserat liv.

Du kanske också gillar