jason coudriet dc80wb2nRHk unsplash

Högskoleprovet – Vad du Behöver veta

Högskoleprovet, även kallat HP, är ett nationellt test som studenter i Sverige erbjuds chansen att göra för att kunna ansöka om att studera vid ett högskole- eller universitetsprogram.

Testet är uppdelat i åtta delprov som primärt är fokuserade på språkkunskaper och matematik. Högskoleprovet anordnas normalt två gånger per år på omkring 120 orter runtom i Sverige. Proven hålls på vår och höst och innan du gör högskoleprovet måste du anmäla dig under anmälningsperioden. Anmälningsavgiften för högskoleprovet är 550kr.

HP anordnas normalt på skolor, universitet, och i andra lämpliga lokaler runtom i landet.

Vad som krävs för att få godkänt resultat

För att få godkänt resultat på HP måste studenten uppnå ett visst resultat på varje del av testet. Provet består av 160 frågor och varje fråga är värd 1 poäng. Du får inte poängavdrag om du svarar fel på en fråga och av denna anledning är det viktigt att du svarar på varje fråga.

Maxpoängen är naturligtvis 160 men man omför resultaten till skalan 0.00-2.00. 2.00 är högsta möjliga resultat på högskoleprovet.

Högskoleprovet kan vara en fantastisk möjlighet att komma in på din drömutbildning eftersom att universitet använder både gymnasiebetyg och resultat från högskoleprovet i sin ansökan. Minst en tredjedel av alla platser på högskola och universitet är fördelade utifrån resultat från högskoleprovet. Med det sagt, om dina betyg inte är så bra kan du fortfarande komma in på en utbildning om du presterar bra på högskoleprovet – utan att behöva gå komvux och plugga upp dina betyg.

Hur man förbereder sig för Högskoleprovet

Det finns flera olika sätt att förbereda sig för HP. Studenten kan antingen genomgå en kurs som ger en strukturerad introduktion till de olika ämnena som tas upp i HP eller så kan studenten läsa böcker och online-resurser för att förbereda sig. Det är också populärt att göra gamla högskoleprov för att få en känsla av typen av frågor som kommer och vad man måste kunna. Det finns flera olika typer av övningar och test som studenter kan ta för att förbereda sig för HP.

Det finns också olika typer av övningar som syftar till att hjälpa studenten att förstå de olika ämnena bättre och för att öva på att lösa olika typer av problem.

På provdagen är det viktigt att du är på plats i god tid innan så att du inte börjar dagen med att vara stressad för att hinna till provet. Det är också viktigt att ha fått en god natts sömn och att äta en bra frukost. Se även till att ha med dig vatten och proviant som du kan få i dig under dagen. På grund av provets längd pågår provdagen under flera timmar vilket kan ta på krafterna om du inte är väl förberedd.

Avgifter för Högskoleprovet

För att göra högskoleprovet tillkommer en anmälningsavgift på 550 kronor när du anmäler dig. Tidigare var kostnaden 450 kr men hade inte höjts sedan 2015 och därmed höjdes avgiften med 100kr.

Vad som händer efter att man har tagit Högskoleprovet

Provresultatet från högskoleprovet kommer drygt en månad efter provdagen. För att se ditt resultat, logga in på det konto du skapade vid din anmälan.

Slutsats

Högskoleprovet är ett nationellt test som studenter i Sverige kan ta för att skapa bättre förutsättningar för sig själva att komma in på sin drömutbildning. Högskoleprovet fokuserar primärt på språk och matematikkunskaper och består totalt av 8 delar med 160 frågor. För att få göra provet måste man fylla 18 år sama år eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder.

Allt som allt är högskoleprovet ett effektit sätt att öka dina chanser att komma in på din drömutbildning. Eftersom universitet oc högskolor använder båda betyg och resultat från högskoleprovet vid sina antagningar kan din bästa chans att komma in vara att fokusera på att prestera bra. Det andra alternativet är att lägga tid på att gå komvux och plugga upp dina betyg vilket är betydligt mer tidskrävande än att bara plugga och arbeta för att få ett bra resultat på högskoleprovet.

Du kanske också gillar